Libanon: betere EU-hervestiging nodig bij aanpak vluchtelingencrisis

Van Syrische vluchtelingen op weg naar hervestiging in Europa, tot Palestijnse vluchtelingen die al jaren in kampen wonen: de delegatieleden van de commissie Burgerlijke vrijheden spraken veel verschillende mensen tijdens hun bezoek aan Libanon op 19-22 september. Ze waren daar om de situatie te bekijken voor de toekomstige regels voor hervestiging van vluchtelingen. Ze spraken ook met vertegenwoordigers van lokale NGO's en grote internationale organisaties.

Libanon
Libanon

De leden werken momenteel aan een volledige herziening van de wetgeving van het asielbeleid van de EU. Zij bespreken ook een EU-hervestigingsprogramma dat in juli door de Europese Commissie werd voorgesteld voor een gemeenschappelijk Europees beleid voor hervestiging van vluchtelingen uit landen buiten de EU.

Leden van de commissie Burgerlijke vrijheden bezochten eerder Calais, Griekenland en Turkije.

De uitdaging

 

Met meer dan één miljoen Syrische vluchtelingen en honderdduizenden Palestijnse vluchtelingen, is Libanon is nu het land met het hoogste aantal vluchtelingen per hoofd van de bevolking. Eén op de vier inwoners is nu een vluchteling. "Libanon heeft de inspanningen van de rest van de EU in haar antwoord op de crisis veruit overtroffen en heeft dit opmerkelijk goed aangepakt onder zeer moeilijke omstandigheden," aldus Moraes, delegatieleider en voorzitter van de commissie, in een verklaring na het bezoek.







Delegatiebezoek
De delegatie op bezoek bij een school



De instroom van vluchtelingen heeft de vitale infrastructuur in het land, zoals onderwijs en sanitaire voorzieningen, zwaar getroffen. De restricties op hun recht om te werken zorgt ervoor dat de overgrote meerderheid van de Syriërs in armoede leeft en wordt uitgebuit. "Mensen leven onder erbarmelijke omstandigheden in overbevolkte appartementen gedeeld door meerdere gezinnen om de huur te kunnen betalen of zelfs in de parkeergarages zonder sanitair of elektriciteit,” aldus Moraes.

De situatie is ook zeer moeilijk voor de 280.000 Palestijnse vluchtelingen waarvan de overgrote meerderheid in kampen zoals het Shatilakamp woont. Zij zijn afhankelijk van de UNRWA voor basisdiensten zoals onderwijs en gezondheidszorg.

De rol van de EU

De EU heeft sinds het begin van de crisis meer dan € 776 miljoen uitgetrokken om de meest kwetsbare gemeenschappen in Libanon te steunen. Moraes benadrukte echter: "Er is een dringende noodzaak voor de EU om juridische instrumenten aan te nemen die echt werken en demografische druk op landen als Libanon helpen verlichten om verdere destabilisatie in de regio te voorkomen."


De kampen zitten overvol met vluchtelingen die de oorlog in Syrië ontvluchten en de hervestigingsprogramma's komen maar niet op gang. Claude Moraes roept op tot eensgezinde actie om Libanon te steunen.

Vluchtelingencrisis

  • In juni 2016 waren er 1.033.513 gereigstreerde vluchtelingen in Libanon
  • Dit is ongeveer het equivalent van het aantal asielaanvragen van Syrische burgers in 37 Europese landen tussen april 2011 en juli 2016
  • Bron: UNHCR