Deel deze pagina: 

Nieuwsitems 

LUX-filmprijs        

Wat hebben het Europees Parlement en de Europese cinema gemeen? De LUX-filmprijs, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de EP-leden om Europese films, waarden en sociale kwesties onder de aandacht te brengen. De winnaar van de LUX-filmprijs 2015 is Deniz Gamze Ergüven voor haar film 'Mustang'.

Mustang is the winner of this year's LUX Film Prize        
Persbericht 

Persbericht 

EP-voorzitter Martin Schulz maakte dinsdag tijdens een ceremonie in de plenaire zaal in Straatsburg bekend dat de film Mustang de LUX-filmprijs heeft gewonnen. Mustang vertelt het verhaal van vijf zussen die klaar werden gestoomd voor gedwongen huwelijken, maar die hun leven in eigen hand namen en daarmee de traditie braken.

Deniz Gamze Ergüven        

"Ik wilde laten weten, met een behoorlijk gevoel van urgentie, hoe het is om een vrouw te zijn, iets wat nog acuter en urgenter is in het geval van Turkije," zei regisseur Deniz Gamze Ergüven over haar film Mustang waarmee zij op 24 november 2015 de LUX filmprijs won. Ze beschreef zichzelf als "enorm vereerd" na ontvangst van de prijs uit handen van EP-Voorzitter Martin Schulz tijdens een ceremonie in Straatsburg. De Frans-Turkse regisseur zei over haar film dat deze "Europese idealen promoot".

Nieuwsitems 

Banner van de drie finalisten        

Binnenkort worden de drie finalisten voor de Lux-prijs in meer dan 40 steden in heel Europa vertoond, ondertiteld in alle officiële 24 talen van de EU. Tijdens de Lux-filmdagen hebben filmliefhebbers de kans om gratis deze finalisten te zien en hun eigen favoriet te kiezen. De winnaar van de Lux-prijs wordt door de EP-leden gekozen en op 24 november tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg bekendgemaakt.

infographic illustration on Lux Prize        

De LUX-prijs is niet alleen de erkenning van het beste wat de Europese film in huis heeft maar het is ook een kans om de films aan het publiek te laten zien in 28 lidstaten. Geniet van de films, praat mee op sociale media en kom meer te weten over LUX-prijs en de mensen die dit jaar dankzij hun creativiteit en passie hun films in de finale kregen: Mediterranea, Mustang en Urok.

Interview with Paweł Pawlikowski        

Vandaag werd de LUX-filmprijs van het Europees Parlement 2014 toegekend aan Ida. Deze Pools/Deense film, geregisseerd door Paweł Pawlikowski, vertelt het verhaal over een jonge novice die haar tante ontmoet en voor intrede op zoek gaat naar de geheimen van haar familie. Na de ceremonie spraken wij met de regisseur en kwamen meer te weten over het succes van de film en zijn mening over de Europese cinema.

Nieuwsitems 

Felix van Groeningen        

Eindeloos geluk en het diepste verdriet komen vaak met elkaar in aanraking op een magische manier. Felix van Groeningen toont het in The Broken Circle Breakdown, een emotioneel liefdesverhaal van een Belgisch koppel dat omgaan met de tragedie van het verlies van een kind. De film heeft de LUX filmprijs 2013 van het Europees Parlement gewonnen op 11 december. Na de prijsuitreiking spraken wij met de regisseur over het succes, de LUX filmprijs en muziek .

Foto's uit de tien genomineerde films        

De 10 films in de competitie voor de LUX-filmprijs 2015 werden in juli op het Karlovy Vary International Film Festival onthuld. Onder de films werden vijf geregisseerd door jonge en veelbelovende regisseurs, zijn er veel verschillende filmgenres en er is voor het eerst een IJslandse film in de officiële selectie. De prijs wordt elk jaar uitgereikt door het Europees Parlement voor de beste Europese film.