Deel deze pagina: 

Nieuwsitems 

LUX-filmprijs        

Elk jaar rolt het Europees Parlement de rode loper uit om authentieke Europese cinema te belonen. De LUX-prijs eert niet alleen een aantal van de beste Europese films maar helpt ook om ze te promoten. De prijs dient om de Europese film te ondersteunen, om het debat over actuele politieke en sociale kwesties een impuls te geven en biedt een kans om na te denken over de Europese identiteit en waarden.

video europarltv        

Toni Erdmann won dit jaar de Lux-filmprijs voor de originele manier waarop verbeeld wordt hoe een vader wanhopig probeert dichter bij zijn dochter te komen, terwijl op hetzelfde moment de moordende realiteit van grote internationale bedrijven wordt getoond. "Films zoals Toni Erdmann bestaan enkel ​​dankzij nationale en Europese subsidies omdat ze je een zekere vrijheid geven," zei regisseur Maren Ade na ontvangst van de prijs in het Parlement.

overzicht van de stadia van de procedure        

De drie films die dit jaar strijden om de LUX-filmprijs worden de komende weken in de lidstaten vertoond. As I open my eyes, Mijn Leven Als Courgette en Toni Erdmann. Bekijk de films en laat ons weten welke film uw favoriet is voor de publieksvermelding. De EP-leden kiezen de winnaar van de Lux-prijs, die later deze maand wordt aangekondigd.

U hebt ons, politici, niet nodig om uw films te maken maar wij hebben het begrip nodig wat u geeft

EP-Voorzitter Martin Schulz 

Tijdens de uitreikingsceremonie in 2015

Deel dit citaat: 

Nieuwsitems 

Lux Prize winners with President Martin Schulz        
Persbericht 

Persbericht 

De Duits-Oostenrijks-Roemeense coproductie “Toni Erdmann” heeft de LUX-prijs voor Europese film van het Europees Parlement gewonnen. Voorzitter Martin Schulz maakte de winnaar bekend tijdens een ceremonie in Straatsburg. De film verdiept zich in de complexe relatie tussen een hedendaagse vader en zijn dochter.

Finalisten        

De drie finalisten die strijden om de LUX-filmprijs zijn bekend: 'A peine j'ouvre les yeux, 'Ma vie de courgette' en 'Toni Erdmann''. De drie films presenteren een breed scala aan genres, onderwerpen en artistieke benaderingen: een getuigenis van een jonge generatie in Tunesië, een stop-motion animatiefilm die het leven in een weeshuis uitbeeldt en een politieke tragikomedie over omgaan met de hedendaagse bedrijfscultuur.

10 jaar LUX-filmprijs        

De Lux-filmprijs die Europese film helpt bevorderen, viert zijn tiende verjaardag. Voor de viering zijn een aantal activiteiten gepland, waaronder een publiek debat en een live interview op Facebook met gerenommeerde regisseurs. De winnende film van 2015, Mustang, wordt maandagavond vertoond in 28 bioscopen in heel Europa. Vervolgens beantwoordt regisseur Deniz Gamze Ergüven vragen van fans tijdens een vraag- en antwoordsessie op Twitter.

2016 LUX FILM PRIZE        

De LUX-filmprijs van het Europees Parlement voor de beste Europese film viert dit jaar haar tiende verjaardag. De nominaties voor 2016 zijn onlangs onthuld op het Karlovy Vary International Film Festival in Tsjechië. De drie films op de shortlist voor de finale worden eind juli aangekondigd en de prijsuitreiking vindt plaats in november.