Naar een beter gemeenschappelijk Europees asielstelsel

De toegenomen migratiestromen naar Europa en de duizenden vermiste vluchtelingenkinderen tonen de grenzen van het huidige EU-asielstelsel.

Bekijk de video voor meer informatie

In 2016 ontvingen Griekenland en Italië meer dan 354.886 vluchtelingen. De noodzaak om het gemeenschappelijk Europees asielstelsel te hervormen, is dringender dan ooit. Op donderdag presenteert Cecilia Wikström, rapporteur voor de hervorming van de Dublin-verordening haar ontwerpverslag in de commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken.

De Europese Commissie heeft in april 2016 een voorstel voor hervorming van het gemeenschappelijk Europees asielstelsel gepresenteerd om een ​​eerlijker en duurzamer systeem voor de verdeling van asielzoekers tussen de lidstaten te creëren. Het voorstel omvat vijf gebieden. Een daarvan is het Dublinsysteem dat de tekortkomingen onder de druk van de enorme het volume en de concentratie van vluchtelingen en immigranten heeft laten zien.

Dublinsysteem


De Dublinverordening bepaalt welke EU-lidstaat verantwoordelijk is voor de behandeling van een asielaanvraag. De regels streven naar snelle toegang tot een asielprocedures en de behandeling van een aanvraag door één lidstaat. Echter, dit systeem was niet ontworpen om een ​​duurzame verdeling van de verantwoordelijkheden in de hele EU te waarborgen. Het principe van de huidige verordening is dat de verantwoordelijkheid voor de behandeling van een asielverzoek bij de lidstaten van eerste binnenkomst ligt.

Gezinshereniging en de bescherming van niet-begeleide minderjarigen zijn de belangrijkste redenen om van deze regels af te wijken. Volgens Europol zijn in 2016 ongeveer 10.000 niet-begeleide minderjarige vluchtelingen verdwenen na aankomst in Europa. Volgens rapporten van de UNHCR, was 35% van de migranten die sinds 1 januari 2016 de EU binnenkwamen minderjarig, veelal reizend zonder begeleiding van een volwassene. In 2015 vroegen 85.482 niet-begeleide minderjarigen asiel aan in de EU, drie keer meer dan in 2014. De helft van hen was afkomstig uit Afghanistan en 13% kwam uit Syrië.

Cecilia Wikström, rapporteur voor de hervorming van de Dublin-verordening, presenteert op donderdag in de commissie Burgerlijke vrijheden het ontwerpverslag met haar voorstellen. De gesprekken zullen gaan over mogelijke veranderingen voor meer solidariteit en een verdeling van de verantwoordelijkheid tussen de EU-landen bij de aanpak van de vluchtelingencrisis.

Lees ook ons artikel over de verbetering van het gemeenschappelijk Europees asielbeleid.

De EU werkt aan een meer evenredige verdeling van vluchtelingen in de EU.