Deel deze pagina: 

Nieuwsitems 

Lamiya Aji Bashar (links) en Nadia Murad        

IS overlevenden en Iraakse jezidi-activisten Nadia Murad en Lamiya Aji Bashar ontvingen vandaag, 13 december, de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken. De twee vrouwen werden gehuldigd door het Parlement voor het opkomen voor de vervolgde jezidi's en de slachtoffers van seksueel geweld door IS. "Meer dan 3.500 kinderen en vrouwen zijn gegijzeld als slaven onder IS. Elke dag sterven zij duizend keer," zei Aji Bashar tijdens de ceremonie.

video europarltv
       

De Irakese IS-overlevenden en Jezidi-activisten Nadia Murad en Lamiya Aji Bashar ontvangen de Sacharovprijs 2016 vandaag, dinsdag 13 december. Na de ontsnapping uit handen van de Islamitische Staat waar ze werden gebruikt als seksslavin, werden ze woordvoerders van slachtoffers van seksueel geweld door IS en van de vervolgde Jezidi-minderheid. Lees meer over hun strijd en volg de ceremonie live online.

Murad-Bashar ©AP Images/ European Union-EP & ©Enric Vives-Rubio/Público        

Pleitbezorgsters voor de jezidi-gemeenschap en voor de overlevende vrouwen van seksuele slavernij door IS, Nadia Murad Basee en Lamiya Aji Bashar, zijn dit jaar de gezamenlijke winnaressen van de Sacharovprijs van het Europees Parlement voor de vrijheid van denken. De beslissing werd op 27 oktober genomen door EP-voorzitter Martin Schulz en de fractieleiders. De prijsuitreiking vindt plaats op 14 december in Straatsburg.

Volg het debat op sociale media 
  • #SacharovPrijs 

Nieuwsitems 

Finalisten Sacharovprijs 2016        

Can Dündar en medeverdedigers van de vrijheid van denken en meningsuiting in Turkije, de leider van de Krim-Tataren, Mustafa Dzhemilev, en Yezidi overlevenden Nadia Murad Basee en Lamiya Aji Bashar zijn de genomineerden voor de Sacharovprijs 2016. Zij werden gekozen na een stemming door de commissies Buitenlandse zaken en Ontwikkelingssamenwerking op 11 oktober. De laureaat wordt op 27 oktober gekozen door EP-Voorzitter Schulz en de fractieleidersop en de prijsuitreiking is op 14 december.

Andrei Sakharov ©Ali Ferzat 2016        

Can Dündar en medeverdedigers van de vrijheid van denken en meningsuiting in Turkije, de leider van de Krim-Tataren, Mustafa Dzhemilev, Yezidi overlevenden Nadia Murad Basee en Lamiya Aji Bashar en de Oeigoerse geleerde Ilham Tohti. Dat zijn de genomineerden voor de Sacharovprijs 2016. Ze werden door de leden op 6 oktober gepresenteerd in een gezamenlijke vergadering van het de commissies Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking en Mensenrechten. De laureaat wordt gekozen op 27 oktober.

Nieuwsitems