Genomineerden Sacharovprijs 2017 gepresenteerd 

 
 

Deel deze pagina: 

Andrei Sacharov met zijn vrouw Yelena Bonner © Yury Rost  

De genomineerden voor de Sacharovprijs 2017 zijn bekendgemaakt en op 2 oktober werden zij in de parlementaire commissies gepresenteerd. De laureaat wordt op 26 oktober onthuld.

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken wordt jaarlijks uitgereikt door het Europees Parlement. De prijs werd opgericht in 1988 om personen en organisaties die de mensenrechten en grondvrijheden verdedigen, te eren.

De leden hebben hun nominaties voor 2017 officieel gepresenteerd op maandag 2 oktober tijdens een buitengewone gezamenlijke vergadering van de parlementaire commissies Buitenlandse zaken, Onntwikkelingssamenwerking en de subcommissie Mensenrechten. De genomineerden zijn:

Asia Bibi (Aasiya Noreen), een Pakistaanse christelijke vrouw die in 2010 tot de dood werd veroordeeld voor godslastering. Haar beroep bij het Hooggerechtshof is tot onbepaalde datum uitgesteld. Zij werd genomineerd door de fractie Europese Conservatieven en Hervormers.

"Haar gedrag en waardigheid al deze jaren in de gevangenis zijn het beste bewijs dat zij de waardigheid van een mensenrechtenverdediger kan representeren onder slechte omstandigheden," zei Anna Elżbieta Fotyga (ECR, PL) . "We kijken uit naar de uitspraak van het Hooggerechtshof, waardoor ze uiteindelijk zal vrijkomen," voegde ze eraan toe.


Aura Lolita Chavez Ixcaquic, een mensenrechtenverdediger uit Guatemala. Zij is lid van de Raad van het K'iche'-volk, een organisatie die vecht voor de bescherming van natuurlijke rijkdommen en mensenrechten tegen de uitbreiding van de mijnbouw-, houtkap-, waterkracht- en agro-industriesector. Deze bedreigde activiste is genomineerd door de fractie De Groenen/Vrije Europese Alliantie.

Molly Scott Cato (Greens/EFA, UK) herinnerde aan de werkzaamheden van de oud-docent en haar organisatie om inheems land te verdedigen en gemarginaliseerde gemeenschappen te ondersteunen. 'Ze heeft het leven verdedigd met haar werk, woorden en door haar actie,' zei ze. Florent Marcellesi (Greens/EFA, ES) benadrukte de moeilijke situatie van milieuactivisten: "Volgens de Global Witness werden in 2015 elke week drie milieuactivisten vermoord."

Selahattin Demirtas en Figen Yuksekdag, medevoorzitters van de pro-Koerdische Democratische Partij van de Volkeren (HDP) in Turkije. Zij werden in november 2016 gearresteerd nadat hun parlementaire immuniteit werd opgeheven. De aanklacht luidde terroristische activiteiten. Zij zijn genomineerd door de Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links.

"Ze zijn de symbolen van de repressie die momenteel in Turkije plaatsvindt, een onderdrukking die bijna 150.000 ambtenaren heeft getroffen, waaronder vele rechters," zei Marie-Christine Vergiat (GUE/NGL, FR) . Ze herinnerde eraan dat Selahattin Demirtas en Figen Yuksekdag vechten voor de rechten van minderheden in Turkije en dat hun parlementaire immuniteit in mei 2016, maanden voor de poging tot staatsgreep, opgeheven werd.

De Democratische Oppositie in Venezuela: Nationale Vergadering (Julio Borges) en alle Politieke Gevangenen, vermeld door de Venezolaanse mensenrechtenorganisatie Foro Penal Venezolano, vertegenwoordigd door Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos en Andrea González.. De toestand in Venezuela is sterk verslechterd op het gebied van de democratie, mensenrechten en op sociaaleconomisch gebied in een klimaat van toenemende politieke en maatschappelijke instabiliteit. Zij zijn genomineerd door de Europese Volkspartij en de fractie Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa. De politieke gevangenen in Venezuela, evenals de democratische oppositie in Venezuela werden ook in 2015 voor de Sacharovprijs genomineerd.

In Venezuela strijdt een moedige groep studenten en politici dagelijks voor hun vrijheid, zei José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra (EPP, ES) . De toekenning van deze prijs aan de Democratische Oppositie van Venezuela zou "een gelegenheid zijn om te bewijzen dat we ons inzetten voor de democratie en mensenrechten in Latijns-Amerika", voegde Beatriz Becerra Basterrechea (ALDE, ES) toe, en zij liet weten dat minstens twintig van de politieke gevangenen Europeaan zijn.

Dawit Isaak is een Zweedse-Eritrese dramaturg, journalist en schrijver, die in 2001 door de Eritrese autoriteiten werd gearresteerd tijdens een politieke onderdrukking. Hij is gevangengenomen en werd het laatst gezien in 2005. In 2009 was Isaak finalist voor de Sacharovprijs. Hij werd genomineerd door de fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten in het Europees Parlement en Cecilia Wikström en 46 andere leden.

Elena Valenciano (S&D, ES)  herinnerde eraan dat de heer Isaak is gearresteerd, samen met nog twintig andere journalisten voor het vragen om democratische hervormingen. Hij zit nu al   "16 jaar en 8 dagen in de gevangenis zonder aanklacht, zonder rechtzaak, zonder advocaat en zonder contact met zijn familie ". 'Hij heeft moed getoond door de waarheid ook aan de dictatuur in zijn land uit te spreken, tegen onrechtvaardigheid te strijden en voor de verdediging van de mensenrechten, de vrijheid van gedachten en meningsuiting (...)' Zorg ervoor dat zijn strijd niet vergeten wordt ', aldus Cecilia Wikström (ALDE, SE) .

Pierre Claver Mbonimpa, een Burundese mensenrechtenactivist en oprichter en voorzitter van APRODH, de Burundese associatie voor de bescherming van mensenrechten en gedetineerden (APRODH). Hij werd in 2014 aangehouden en kon in 2015 aan een moordpoging ontsnappen. Hij woont nu in België. Hij werd genomineerd door de Fractie Europa van Vrijheid en Directe Democratie.

'Hij  vocht voor de rechten van degenen die in de gevangenis zitten, zonder gerechtelijk proces," zei Fabio Massimo Castaldo (EFDD, IT).  "Hij had de moed om de ernstige schending van de mensenrechten aan te kaarten. Om zijn land en zijn volk te beschermen, riskeerde hij alles."

Data 
  • 10 oktober 2017: de leden van de commissies Buitenlandse zaken en Ontwikkelingssamenwerking stemmen over de shortlist van drie finalisten 
  • 26 oktober 2017: de Conferentie van voorzitters onthult de laurea(a)t(en)  
  • 13 december 2017: prijsuitreiking in het Europees Parlement in Straatsburg 

Sacharovprijs stap voor stap

Hoe wordt de laureaat van de Sacharovprijs gekozen? 

Nominaties voor de Sacharovprijs kunnen worden gedaan door politieke fracties of door minstens 40 leden. Op basis van de nominaties stemmen de parlementaire commissies Buitenlandse zaken en Ontwikkelingssamenwerking over een shortlist met drie finalisten. Vervolgens selecteert de Conferentie van voorzitters, bestaande uit de EP-Voorzitter en de fractieleiders, de winnaar.

In 2016 werd de prijs uitgereikt aan de Nadia Murad and Lamiya Aji Bashar, pleitbezorgers voor de Jezidigemeenschap en voor de overlevende vrouwen van seksuele slavernij door IS.