EP kent Sacharovprijs 2017 toe aan de Democratische Oppositie in Venezuela 

 
 

Deel deze pagina: 

Democratische Oppositie in Venezuela dit jaar laureaat Sacharovprijs ©EP/AP Images/Ariana Cubillos 

De democratische oppositie in Venezuela is dit jaar de laureaat van de Sacharovprijs van het EP voor de vrijheid van denken. De prijsuitreiking vindt plaats in Straatsburg op 13 december.

De Democratische oppositie in Venezuela: de Nationale Vergadering (Julio Borges) en alle politieke gevangenen op de lijst van Foro Penal Venezolano, vertegenwoordigd door Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos en Andrea González werden zijn dit jaar laureaat van de Sacharovprijs, na een beslissing van EP-Voorzitter Antonio Tajani en de fractieleiders.

"Door de Sacharovprijs voor vrijheid van denken aan de Democratische oppositie van Venezuela toe te kennen, bevestigen we onze onwrikbare steun aan het democratisch verkozen nationale parlement van Venezuela. Wij doen ook een oproep voor een vreedzame overgang naar democratie waar het Venezolaanse volk dringend om vraagt," zei Tajani bij de bekendmaking in de plenaire vergadering op donderdag 26 oktober 2017.

"Deze prijs erkent niet alleen de moedige strijd van de Democratische Oppositie van Venezuela, het Europees Parlement wil ook zijn betrokkenheid uitspreken en het Venezolaanse volk eren: aan iedereen die onrechtmatig is gevangengenomen voor het uiten van zijn of haar mening, aan diegenen die elke dag worstelen om te overleven door toedoen van een bruut regime en aan die families in rouw omdat zij geliefden hebben verloren in de maanden van ononderbroken protesten voor vrijheid," voegde hij eraan toe.

De Democratische oppositie in Venezuela

Venezuela bevindt zich al enkele jaren in een politieke crisis. De regerende partij heeft de rechtsstaat en de constitutionele orde geleidelijk aan ingeperkt, en in maart 2017 heeft het Hooggerechtshof de democratisch gekozen Nationale Vergadering uit de wetgevende macht gezet.

Volgens het laatste bericht van Foro Penal Venezolano (Venezolaans strafforum), een vooraanstaande Venezolaanse mensenrechtenorganisatie, is het aantal politieke gevangenen tegelijkertijd opgelopen tot meer dan zeshonderd. Onder de politieke gevangenen bevinden zich de vooraanstaande oppositieleiders Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos en Andrea González.

De Venezolaanse oppositieleider Leopoldo López werd in juli tijdelijk onder huisarrest geplaatst nadat hij meer dan drie jaar in detentie had doorgebracht, maar werd in augustus 2017 toch weer overgeplaatst naar de gevangenis. Een ander prominent oppositielid en voormalig burgemeester van Caracas, Antonio Ledesma, staat sinds 2015 onder huisarrest, terwijl ook de oud-burgemeesters Alfredo Ramos van Iribarren en Daniel Ceballos van San Cristóbal gevangen zijn genomen, evenals de studentenactivist Lorent Saleh. Daarnaast bevinden zich twee Spaanse burgers onder de politieke gevangenen, Andrea González en Yon Goicoechea.

Sinds begin 2017 zijn meer dan 130 tegenstanders van het regime om het leven gebracht en meer dan 500 willekeurig gearresteerd.

Uitreikingsceremonie

De prijs, die bestaat uit een certificaat en €50.000 wordt uitgereikt op 13 december 2017 tijdens een ceremonie in het Europees Parlement.

De finalisten

De Democratische Oppositie in Venezuela bevond zich onder drie finalisten voor de Sacharovprijs 2017. U kunt hier verder lezen over de andere finalisten Aura Lolita Chavez Ixcaquic en Dawit Isaak.

Over de Sacharovprijs

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken wordt jaarlijks uitgereikt door het Europees Parlement. De prijs werd opgericht in 1988 om personen en organisaties die de mensenrechten en grondvrijheden verdedigen, te eren.

In 2016 werd de prijs uitgereikt aan de Nadia Murad en Lamiya Aji Bashar, pleitbezorgers voor de Jezidigemeenschap en voor de overlevende vrouwen van seksuele slavernij door IS.

Sacharovprijs stap voor stap

Sacharovprijs