Bernd Lange over EU-VS handelsakkoord: "een schip in woelig water" 

 
 

Deel deze pagina: 

Bernd Lange tijdens het interview 

In juni 2013 startten de EU en de VS de onderhandelingen over 's werelds grootste vrijhandelsovereenkomst ooit, waarmee snellere groei en meer banen worden beloofd. Na zeven onderhandelingsronden blijven veel problemen onopgelost. We spraken met Bernd Lange, voorzitter van de commissie Internationale handel en rapporteur van een verslag waarin de resultaten van de gesprekken over TTIP worden beoordeeld en het standpunt van het Parlement over de belangrijkste kwesties uiteenzet.

U zegt dat dit verslag moet bijdragen aan een frisse start van de onderhandelingen. Waarom?

Het schip is in woelig water en we hebben een nieuwe start voor het Parlement nodig om een overeenkomst goed te keuren. Op de eerste plaats willen wij absolute transparantie - om te kunnen communiceren met de burger en te kunnen reageren op hun angsten. Verder hebben wij een evaluatie nodig van wat al is gedaan. Wij zijn het eens geworden dat op sommige gebieden, zoals de chemische industrie, we niet in staat zullen zijn om een akkoord te bereiken. Tot slot moeten we de meest controversiële kwesties aanpakken, zoals het Investeerder-staatarbitrage systeem waarbij bedrijven overheden kunnen aanklagen wegens gederfde winst in offshore arbitragehoven.


TTIP heeft geleid tot een golf van kritiek en angsten van het publiek - variërend van een invasie van gechloreerde kippen en de sloop van geografische indicatoren zoals Parmezaanse kaas tot de privatisering van openbare diensten. Zijn dergelijke angsten gerechtvaardigd?

Het probleem is dat het mandaat nog niet correct is gepubliceerd bij de start en dit gebrek aan transparantie heeft veel onterechte angsten, zoals gechloreerde kippen, verhoogd. Maar sommige angsten zijn echt. Bijvoorbeeld, over de bescherming van geografische indicatoren moet worden onderhandeld. In de toekomst wil ik er zeker van zijn dat Parmezaanse kaas uit Parma komt en Zwarte Woud-ham uit het Zwarte Woud en niet uit Ontario.


Hoe moet de EU tegemoet komen aan de zorgen van derde landen getroffen door TTIP, zoals Turkije en Mexico, die respectievelijk met de EU en de VS vrijhandelsovereenkomsten hebben?

We moeten ervoor zorgen dat er met hun belangen rekening wordt gehouden en dat ze worden opgenomen in de onderhandelingen.


Denkt u dat we de onderhandelingen tegen het einde van dit jaar kunnen afronden?

Dat hangt af van de Verenigde Staten..