TTIP: een kans voor iedereen? 

 
 

Deel deze pagina: 

Onderhandelingen over een handels- en inversteringspartnerschap tussen de EU en de VS ©BELGAIMAGE/ZUMAPRESS/W.Dabkowski 

Het Europees Parlement volgt nauwgezet de onderhandelingen over het trans-Atlantisch partnerschap voor handel en investeringen (TTIP), dat 's werelds grootste vrijhandelszone zou kunnen worden. Zowel verwachtingen als zorgen liggen op tafel. Het TTIP zou economische groei en banengroei kunnen stimuleren aan beide zijden van de oceaan. Beide zijden hebben echter ook een eigen markt of waarden om te verdedigen in het achterhoofd aan de onderhandelingstafel.

Volksgezondheid, toegang van het MKB tot de Amerikaanse markt voor overheidsopdrachten, financiële of maritieme diensten of het systeem voor het oplossen van geschillen tussen investeerders en staten, zijn een paar van de kwesties.


De Europese Commissie onderhandelt sinds juli 2013 met de Verenigde Staten. Zodra de overeenkomst is afgerond, zal het Parlement zijn toestemming moeten geven. Zonder de toestemming van het Parlement kan het TTIP niet in werking treden. Dat is de reden waarom het EP heeft gevraagd voor meer transparantie om het nauwgezet volgen van het onderhandelingsproces mogelijk te maken.


Zeven onderhandelingsrondes verder, bereidt het EP een aantal aanbevelingen voor die naar verwachting in mei worden goedgekeurd. EP-lid Bernd Lange uit de handelscommissie stelt de aanbevelingen van het EP op. In de tussentijd organiseren andere parlementaire commissies hoorzittingen over de gebieden die door het TTIP zullen worden beïnvloed.


In dit dossier verhaal kunt u artikelen, interviews en ander materiaal vinden om u een beter inzicht in de discussies te geven.