EU-VS: een handelspartnerschap goed voor honderden miljarden per jaar 

 
 

Deel deze pagina: 

Vergroot deze afbeelding: infografiek 
infografiek        
Infografiek over handel en investeringen tussen de EU en de VS 

Momenteel wordt over het EU-VS trans-Atlantisch partnerschap voor handel en investeringen (TTIP) onderhandeld door de Europese Commissie en de Verenigde Staten. Het Parlement volgt nauwlettend het proces omdat het EP uiteindelijk akkoord moet gaan. Bekijk de infografiek voor meer informatie over de handelsbetrekkingen tussen de EU en de VS.

Tijdens de huidige herziening van de gesprekken, zijn tot  vijftien commissies betrokken bij het geven van input op hun respectieve gebieden, waarbij de commissie Internationale handel de leidende commissie is.


De drie belangrijkste TTIP kwesties die ter discussie staan, zijn de wederzijdse markttoegang, de compatibiliteit van de EU-regelgeving met die van de VS en de ontwikkeling van mechanismen voor handelsuitdagingen wereldwijd. In lijn hiermee is het verhogen van het BBP van de EU en het creëren van kansen voor het MKB onderdeel van de verwachtingen van dit EU-VS-handelsakkoord.


In 2013 waren de handels- en investeringsbalansen in het voordeel van de EU, met bijna 47% meer Europese uitvoer naar de VS dan invoer. Europa kreeg ook bijna het dubbele aan investeringen uit de VS dan andersom door de EU in de VS werd geïnvesteerd.


In onze infografiek vindt u meer informatie over handel en investeringen tussen de EU en de VS.


Voor meer informatie over de TTIP-onderhandelingen kunt u ons dossier raadplegen.