Gilles de Kerchove: "Gevangenis belangrijke broedplaats voor radicalisering"  

Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   
 

Deel deze pagina: 

Gilles de Kerchove  

Het werk van Gilles de Kerchove, coördinator voor terrorismebestrijding van de EU, wordt steeds belangrijker. Het is zijn taak om de strijd van de EU-regeringen tegen terrorisme te coördineren, een overzicht te hebben van alle beschikbare instrumenten en beleidsaanbevelingen te doen We spraken hem over hoe terrorisme moet worden bestreden en de rol die het Europees Parlement zou kunnen spelen.

De Kerchove verschijnt vandaag, maandag 30 maart, om 17.00 uur voor de commissie Buitenlandse Zaken en de subcommisie Veiligheid en defensie Dit interview werd oorspronkelijk gepubliceerd op 20 maart 2015.


Kan de EU het hard spelen op het vlak van terrorisme, zonder dat het ten koste gaat van grondwaarden, zoals het recht op privacy?


De Europese Unie heeft altijd geprobeerd om de juiste balans te vinden. Ik denk dat we verstandig moeten zijn en daarom moeten we altijd proberen om sterke waarborgen te ontwikkelen in alle instrumenten die we inzetten.


Bij de meeste van onze instrumenten bieden we veel meer bescherming dan de lidstaten afzonderlijk. Dat is altijd mijn punt geweest in het debat. Het Parlement heeft gegronde bezorgdheid over privacy maar als we geen EU-wetgeving hebben, is het gevolg dat de lidstaten hun eigen opslag van passagiergegevens zullen ontwikkelen en op die manier zullen we een systeem hebben dat minder doeltreffend is. Het systeem zal minder beschermend zijn omdat het niveau van bescherming verschilt van de ene lidstaat tot de andere.


Hoe gaan we mensen stoppen van deelname aan jihadistische groepen en hoe voorkomen we dat strijders die naar Europa terugkeren terroristische aanslagen plegen?


Dit gaat gepaard met veel werk aan preventie, vooral de vroegtijdige opsporing van tekenen van radicalisering en we moeten ook meer aandacht vragen voor het delen van methodes die goed werken.


Onderdeel van het proces is om iemand die ze vertrouwen te vinden en hen te helpen om zich opnieuw te verbinden met de samenleving. We moeten ook de jihadistische ideologie deconstrueren, waarbij internet een enorme uitdaging is. IS is zeer mediawijs en ze weten hoe ze meer steun kunnen krijgen, dus we moeten andere verhalen en berichten ontwikkelen om hier tegenover te zetten.


De omgang met terugkeerders is waarschijnlijk de belangrijkste uitdaging. Elke terugkeerder moet worden beoordeeld wat betreft het gevaar en om hem het beste antwoord te geven. Het zou een vergissing zijn om de meeste van hen naar de gevangenis sturen want dat is een belangrijke broedplaats voor radicalisering. Als we een reïntegratieprogramma kunnen ontwikkelen als alternatief voor vervolging, dan moeten we dat doen. Er moet ook een vergelijkbaar programma zijn voor degenen die al in de gevangenis zitten.


Hoe kan het Europees Parlement helpen bij terrorismebestrijding?


Het Europees Parlement heeft een zeer belangrijke rol. Niet alleen als medewetgever maar ook in de sociale respons die nodig is om tolerantie te bevorderen en antisemitisme en moslimhaat te bestrijden. Het Parlement is waarschijnlijk één van de EU-instellingen die de beste positie heeft om met frisse ideeën te komen. We moeten ons ook meer bezighouden met de ons omringende landen en het Parlement kan een rol spelen door de betrekkingen met de parlementen van deze landen.