Keith Taylor 

Het Parlement stemde vorige week in de plenaire vergadering tegen ontwerpregels die het maximale suikergehalte in babyvoeding wilden handhaven op 30%. De rapporteur, Keith Taylor (VK, De Groenen/EVA), wil de Europese Commissie aanmoedigen om terug te gaan naar de tekentafel om ervoor te zorgen dat het suikergehalte in babyvoeding drastisch wordt verminderd: "Obesitas is het grootste gezondheidsprobleem van de 21e eeuw, dus wie zou van baby’s zoetekauwen willen maken?"

Bij het wegstemmen van de ontwerpregels over suikergehalte in babyvoeding, stelden de EP-leden dat deze "waarschijnlijk zouden bijdragen aan toenemende obesitas bij kinderen". Kunt u dit toelichten?


De regels zouden toestaan dat het suikergehalte in babyvoeding op basis van granen op 30% zou blijven. Dit is in directe tegenspraak met richtlijnen van de WHO, die een bovengrens van 10% aanbeveelt met een limiet van 5% om aan de veilige kant te zitten. De leden lieten dus duidelijk aan de Commissie weten: "Nee, laten we overtollige suiker in de ban doen, baby's zijn al zoet genoeg". Obesitas is het grootste gezondheidsprobleem van de 21e eeuw, dus wie zou van baby’s zoetekauwen willen maken?


De stemming van vorige week stuurt de wetgevingshandeling terug naar de tekentafel. Wat zijn de volgende stappen?


De Commissie zal met nieuwe voorstellen moeten komen die een betere afspiegeling zijn van de resolutie van het Parlement. Wat wij willen is schoon, eenvoudig voedsel voor kinderen: het is niet moeilijk. Ik hoop dat ze de opmerkingen van het Parlement meenemen omdat de leden er zeer nauwkeurig naar zullen kijken en – indien nodig - de regels weer zullen weigeren. Er was een duidelijke meerderheid voor om dit terug te sturen en dat is wat er is gebeurd.


De resolutie van het Parlement vermeldt ook dat "slechte voeding nu veruit de grootste onderliggende oorzaak is van ziekte en dood wereldwijd." Welke rol kan de EU spelen bij de aanpak van dit probleem?


We hebben in de commissie Volksgezondheid geprobeerd om etiketteringsregelingen te ontwerpen om de consument te waarschuwen door middel van een stoplichtensysteem over voedingsmiddelen met hogere niveaus van suiker, zouten en vetten. Helaas werd dit tegengewerkt door de industrie en kregen we het niet door het Parlement.


We hebben behoefte aan een grotere transparantie over de ingrediënten van ons voedsel. "Je bent wat je eet", is de oude uitdrukking en er is een rol er voor het Parlement om duurzaam, gezond eten te bevorderen. Overtollige suiker, zout en vetten zijn zeer slecht nieuws in de voeding voor volwassenen, niet alleen voor baby's, dus we zullen blijven proberen om meer informatie voor de consument te krijgen bij aankoop van verpakte levensmiddelen.