Dierenziekten vormen niet enkel een probleem voor de veehouderij maar ook voor huisdieren en mogelijk zelfs voor mensen. Dierziekten hebben ook invloed op de economie van de EU: in 2009 was de veehouderij in de EU goed voor de 41% van de totale landbouwproductie. Bekijk de infografiek voor meer informatie.

Om toekomstige uitbraken van dierziekten zoals vogelgriep, mond- en klauwzeer of Afrikaanse varkenspest, te voorkomen en een halt toe te roepen, stemde de parlementaire landbouwcommissie deze week over nieuwe maatregelen. Deze maatregelen bieden onder andere de Europese Commissie de mogelijkheid lidstaten te vragen om, indien nodig, een database van huisdieren op te stellen of om onmiddellijk dringende maatregelen te kunnen starten in geval van een uitbraak.


Bij alle bestrijdingsmaatregelen moet met het welzijn van dieren rekening worden houden en getracht pijn, angst of lijden voor de dieren te vermijden.


Het Parlement ging nog verder en vroeg om een EU-brede uitwisseling van gegevens betreffende de registratie van honden en katten. Het doel is de aanpak van de illegale handel in huisdieren, die vaak slecht worden gefokt en ook het risico op verspreiding van ziekten verhogen.


Deze regelgeving werd in juni 2015 informeel met de Raad overeengekomen Met het groene licht van de landbouwcommissie is het laatste woord aan de plenaire vergadering. Waarschijnlijk wordt hier in maart over gestemd.