Hoe kan de dodelijke handel in wilde dieren en planten worden gestopt? 

Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   
 

Deel deze pagina: 

Ontdek de cijfers in de infografiek  

Ooit gehoord van schubdieren? Deze zoogdieren worden wereldwijd het meest verhandeld en worden evenals neushoorns en olifanten met uitsterven bedreigd. De handel in wilde dieren en planten vormt een ernstige bedreiging voor het voortbestaan ​​van onze ecosystemen. Op woensdag 23 november debatteert het EP over een verslag van Catherine Bearder over hoe de EU en haar lidstaten hun inspanningen moeten opvoeren voor de bestrijding van de handel in wilde dieren en planten.

"Het is de gedeelde verantwoordelijkheid van de EU-lidstaten om deze uitdaging aan te gaan en deze georganiseerd en destructieve misdaad, die  zo vele delen van de wereld destabiliseert, aan te pakken," aldus rapporteur Catherine Bearder.

Handel in wilde dieren en planten verlaagt de biodiversiteit, brengt ecosystemen uit balans en brengt een risico op uitsterven met zich mee voor diersoorten zoals de tijger en haaien en plantensoorten zoals tropisch hout en orchideeën.

In de afgelopen jaren is het de handel in wilde dieren en planten tot ongekende hoogten gestegen door de toename van de wereldwijde vraag.


Klik op de afbeelding om deze te vergroten  

De georganiseerde misdaad wordt steeds vaker betrokken bij deze handel omdat het risico op ontdekking laag is en de financiële opbrengst vaak hoog. De opbrengst wordt vaak gebruikt voor de financiering van milities en terroristische groeperingen.

Gesmokkelde producten van wilde dieren kunnen ook worden verkocht via legale kanalen, bijvoorbeeld door het gebruik van frauduleus papierwerk, zodat consumenten zich niet bewust kunnen zijn van de illegale oorsprong.

De Europese Unie is niet alleen een belangrijke afzet markt voor illegale producten van wilde dieren, maar dient ook als een doorvoerhaven naar andere regio's. Bepaalde soorten in de EU, zoals de Europese glasaal, worden ook illegaal verhandeld.

EU-actieplan

Op 13 oktober nam de milieucommissie unaniem (met vier onthoudingen) het verslag van Bearder over het actieplan aan. Dit actieplan tegen deze handel werd eerder dit jaar door de  Europese Commissie gelanceerd en de EU en haar lidstaten hebben tot 2020 om dit uit te voeren.

Het plenaire debat is op woensdagavond 23 november en de stemming is de volgende dag.

Het actieplan heeft drie prioriteiten: preventie, handhaving en samenwerking. "Het actieplan moet deze handel voorkomen en onderliggende oorzaken aanpakken," zegt Bearder: "We moeten zorgen voor een goede uitvoering en handhaving van de bestaande regels." Verder wijst zij op het belang van wereldwijde samenwerking tussen de landen waar de dieren leefden, de doorvoerlanden en de landen waar de producten werden gekocht.