Migratiecrisis in Europa 

 
 

Deel deze pagina: 

Vluchtelingen komen aan op het eiland Lesbos nadat zij de Egeïsche Zee vanuit Turkije zijn overgestoken ©UNHCR/Achilleas Zavallis 

De afgelopen jaren werd de EU met de ergste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog geconfronteerd.

Sinds 2015 is er een aanzienlijke toename van migratie naar Europa geweest. In 2016 zijn 362.753 mensen naar de EU gevlucht door de Middellandse Zee over te steken. Van deze groep werden 5.022 mensen als vermist opgegeven of als omgekomen geregistreerd. De EU werkt momenteel aan de beste aanpak voor deze ongekende crisis.
 
De migratiecrisis in cijfers

De afgelopen jaren zijn miljoenen mensen naar Europa gevlucht weg van conflicten, terreur of vervolging in hun eigen land. Van de 1,2 miljoen eerste asielaanvragen in de EU in 2016, kwam ruim een ​​kwart uit het door oorlog getroffen Syrië, met Afghanistan en Irak op de tweede en derde plaats. In al deze landen worden burgers bedreigd door extremistische opstandelingen.

In maart 2016 hebben de Europese Unie en Ankara een overeenkomst bereikt om alle illegale migranten op de Griekse eilanden terug te laten keren naar Turkije. Sinds mei 2016 is er een duidelijke toename van het aantal migranten dat de Middellandse Zee van Afrika naar Italië oversteekt.

Bekijk de pagina over feiten en cijfers voor precieze gegevens over wie de vluchtelingen zijn die naar Europa komen, hoeveel mensen asiel hebben aangevraagd en gekregen, hoeveel mensen werden teruggestuurd en welke financiële stappen de EU onderneemt om ze te op te vangen.

Antwoord van de EU op de migratiecrisis

De Europese migratiecrisis heeft de tekortkomingen in het asielstelsel van de Unie blootgelegd. Het Europees Parlement bereidt momenteel een standpunt voor over de hervorming van het Dublin-systeem, dat bepaalt welke lidstaat verantwoordelijk is voor de behandeling van een asielaanvraag. De volgende stap is een stemming in de commissie Burgerlijke vrijheden.

Het Parlement heeft ook deelgenomen aan de voorbereiding van nieuwe maatregelen voor de aanpak van illegale immigratie, strengere grenscontroles en een efficiënter systeem voor het verzamelen en opslaan van informatie over mensen die de EU binnenkomen.

Lees onze gids over het antwoord van de EU op de migratiecrisis.

 

Bekijk de pagina over migratie voor het laatste nieuws over de migratiecrisis en wat het Parlement doet om zaken te verlichten.