Passagiersrechten: reizen in de EU zonder zorgen 

 
 

Deel deze pagina: 

Heeft uw trein vertraging? Werd uw vlucht geannuleerd? Ontdek uw passagiersrechten bij het reizen in de EU.

Als u op reis gaat tijdens uw zomervakantie, is het goed om te weten dat de EU-passagiersrechten u beschermen, mocht er iets misgaan tijdens het reizen. De EU-regels zorgen voor een geharmoniseerd minimumniveau van bescherming voor passagiers, ongeacht de vervoerswijze: vlucht, trein, bus, touringcar of boot.

Eén ding kan zelfs de perfecte vakantie verstoren - de reis naar de plek van bestemming. Reizen kunnen lastig zijn - met onverwachte vertragingen, annuleringen en verloren bagage. Daarom hebben de EP-leden meegeholpen aan de invoering van EU-regels die transportbedrijven verplichten om reizigers maaltijden, accommodaties, vergoedingen en compensaties te bieden als er iets gebeurt. Ook kunnen transportbedrijven in de EU niet langer hun ticketprijsprijs berekenen op bais van nationaliteit en locatie van de aankoop. De EU-wetgeving garandeert ook speciale aandacht voor passagiers met beperkte mobiliteit, die recht hebben op gratis hulpdiensten.

Rechten van vliegtuigpassagiers

Luchtpassagiers hebben recht op maximaal € 600 ter compensatie in geval van instapweigering. Dit maximale bedrag is bedoeld voor vluchten van meer dan 3.500 kilometer.

Passagiers van wie de vlucht vertraagd was of werd geannuleerd, kunnen ook recht hebben op compensatie, maar met enkele beperkingen. Het is niet van toepassing in gevallen waarbij transportbedrijven een alternatieve oplossing bieden of in het geval van buitengewone omstandigheden, zoals besluiten van het luchtverkeersbeheer, politieke instabiliteit, ongunstige weersomstandigheden of veiligheidsrisico's.

In 2014 hebben leden van het Parlement nieuwe regels voorgesteld om de rechten van vliegtuigpassagiers te verbeteren. De nieuwe verordening wordt momenteel besproken in de Raad.
Gedetailleerde informatie over de rechten van passagiers voor alle soorten vervoer is beschikbaar op de website 'Uw Europa'.

Flights ≤ 1 500 km

Flights 1 500-3 500km

Flights ≥ 3 500

EUR 250

EUR 400

EUR 600