Nieuwe regels voor biologisch voedsel en landbouw (video)

Bekijk onze video en lees ons interview met Martin Häusling (Groenen/EVA, DU) over de voordelen van de nieuwe regels voor biologische productie en etikettering voor boeren en consumenten.

Een interview met EP-lid Martin Häusling over biologische productie
Martin Häusling over biologische productie

Over de nieuwe EU-wetgeving inzake biologische landbouw werd twintig maanden onderhandeld. Hoe beoordeelt u het resultaat? Wat zijn de belangrijkste punten van de hervorming en waarom was het noodzakelijk?

De hervorming komt tegemoet aan de nieuwe uitdagingen van de biologische landbouw. De sector is booming. Er komen consistentere controles tegen fraude, maar ook betere voorzorgsmaatregelen tegen besmetting. De invoer van biologische producten vanuit niet EU-landen moet aan dezelfde normen voldoen als binnen de EU. De nieuwe verordening bevat regels voor landbouwproductie, veeteelt en aquacultuur, creëert betere informatiesystemen tussen de lidstaten en harmoniseert verantwoordelijkheden en certificeringssystemen. Ook geeft de hervorming het principe aan van grondgebonden plantaardige productie, ook in kassen. Helemaal nieuw zijn regels over het gebruik van zaden. In de toekomst zullen aanbieders meer lokaal bewerkte traditionele soorten kunnen aanbieden, welke vaak krachtiger zijn en ook ziekteresistent. In tegenstelling tot in de VS, konden die tot nu toe nog niet worden gebruikt of konden ze alleen onder moeilijke omstandigheden in Europa worden verkocht.

Wat zijn de voordelen voor EU-boeren?

Dat zijn er heel veel! Bijvoorbeeld groepscertificering: kleine producenten en verwerkers kunnen een groep vormen, wat de kosten van certificering en controles zal verminderen.
Of als het gaat om invoer: de harmonisatie van productienormen voor derde landen waarmee geen bilaterale handelsovereenkomsten bestaan, zal zorgen voor overeenstemming met de Europese normen. Op dit moment hebben we wereldwijd meer dan 64 verschillende productiestandaarden. De EU-boeren kunnen daarom in de toekomst uitkijken naar gelijkere omstandigheden. Het Parlement is erin geslaagd om jaarlijks procesgerichte controles te doen. Het inspectie-interval kan echter worden verlengd tot 24 maanden als er de afgelopen drie jaar geen onregelmatigheden of inbreuken zijn geconstateerd. Bovendien zal de uitwisseling van informatie worden verbeterd. Biologische fokkers kunnen hun producten (goederen) publiekelijk aanbieden via platforms van de lidstaten. Boeren en tuiniers, maar ook lidstaten en de Commissie, zullen een beter overzicht hebben van de beschikbaarheid van biologisch geteelde planten en dieren.

 

De biologische voedingsindustrie is niet langer een nichemarkt. Hoe zal de nieuwe verordening voldoen aan de kwaliteitseisen van consumenten? Hoe zullen consumenten profiteren van de nieuwe regels?

De biologische normen zijn al erg hoog, maar het vertrouwen van de consument kan het best worden versterkt als de regels duidelijk en begrijpelijk zijn. De nieuwe verordening heeft hier zeker een positieve bijdrage aan geleverd. Bovendien zijn veel van de regels die producenten zekerheid geven ook gunstig voor de consument. De jaarlijkse procesgerichte controles zorgen ervoor dat consumenten er zeker van kunnen zijn dat bedrijven regelmatig worden gecontroleerd. De nieuwe regels voor invoer zijn ook positief voor de consument, omdat zij zullen profiteren van de harmonisatie van hoge normen. Ook zijn dierenwelzijnsregels verbeterd. Het couperen van staarten en het knippen van tanden van varkens is verboden. Het kappen van de snavel is nog steeds toegestaan, maar alleen in de eerste drie dagen van het leven. Het couperen van staarten voor schapen en het onthoornen is slechts uitzonderlijk (afhankelijk van de situatie) toegestaan. Bijkomende bepalingen ter verbetering van de huisvestingsomstandigheden voor varkens zijn ook toegevoegd.

Een groot probleem is het gebruik van pesticiden. Hoe wordt dit geregeld?

Hoewel de kwestie van de drempels voor pesticiden onderwerp is geweest van een verhit debat, verschillen de nieuwe regels niet veel van de huidige juridische situatie. Biologische bedrijven/ondernemers moeten voorzorgsmaatregelen blijven nemen, vooral tijdens opslag en transport. Lidstaten kunnen blijven eisen dat bedrijven voldoen aan speciale drempels die strenger zijn dan de huidige grenswaarden voor pesticiden in levensmiddelen. Een nieuwe vereiste is dat de autoriteit of het controleorgaan snel moet optreden in geval van verdenking. Het is belangrijk om ook in de toekomst het probleem van het beheer van residuen van pesticiden aan te pakken. De sector, politici en deskundigen van de autoriteiten moeten zeker intensief blijven werken aan de kwestie en aan het ontwikkelen van minimalisatiestrategieën, ook met het oog op het behoud van het consumentenvertrouwen.

Vertrouwen kweken in de stijgende trend van biologisch voedsel