De drie finalisten van de LUX-filmprijs verbeelden sterke vrouwelijke protagonisten 

 
 

Deel deze pagina: 

De drie finalisten voor de LUX-filmprijs 2018 

De drie films die strijden om de LUX-filmprijs 2018 zijn: Styx, The other Side of Everything en Woman at War.

De shortlist van dit jaar voor de LUX Film Prijs werd op 24 juli in Rome onthuld door de voorzitter van het Parlement, Antonio Tajani, tijdens de persconferentie 'Giornate degli autori'.

De drie finalisten voor de jaarlijkse prijs van het Europees Parlement zijn:
Druga strana svega / The other Side of Everything door Mila Turajlić (Servië, Frankrijk, Quatar)
Kona fer í stríð / Woman at War door Benedikt Erlingsson (IJsland, Frankrijk, Oekraïne)
Styx door Wolfgang Fischer (Duitsland, Oostenrijk)

Druga strana svega/The Other Side of Everything van de Servische regisseur Mila Turajlić is een documentaire waarin de geschiedenis van een heel land en een hele samenleving wordt belicht in de strijd tegen nationalisme en de strijd voor democratie. De kroniek van een gezin in Servië verandert in een verzengend portret van een activist in tijden van grote onrust, waarbij de verantwoordelijkheid van elke generatie om te vechten voor hun toekomst ter discussie wordt gesteld.

Kona fer í stríð/Woman at War van IJslandse regisseur Benedikt Erlingsson is een vrolijk, inventief, energiek en feministisch verhaal over een muzieklerares die een dubbel leven leidt als gepassioneerde milieuactivist. Terwijl ze haar moedige operatie begint te plannen, komt ze erachter dat haar aanvraag om een ​​kind te adopteren eindelijk is geaccepteerd en dat er een klein meisje op haar wacht in Oekraïne.

Styx van de Oostenrijkse regisseur Wolfgang Fischer verschijnt in eerste instantie als een documentaire, maar is in feite een meesterlijk gecomponeerde allegorie van onze gepolariseerde wereld en een ambivalentie tegenover de vluchtelingencrisis. De hoofdpersoon vaart naar haar droomvakantie; een solo zeilreis in de Atlantische Oceaan, maar na een storm bevindt ze zich in de buurt van een gevaarlijk vervallen schip vol met mensen die dringend hulp nodig hebben. De kustwacht stuurt haar radio-instructies om volledig buiten de boot te blijven omdat ze amper uitgerust is om te helpen, maar dit botst met haar gevoel van sociale verantwoordelijkheid. Zal ze vrij rondvaren terwijl anderen verdrinken?

Europese films in Europese bioscopen
De films zullen in de komende weken te zien zijn in een aantal bioscopen in Europa, maar je beste kans om ze te zien is tijdens de LUX-filmdagen dit najaar. Dankzij de steun van het Europees Parlement zullen de drie films worden ondertiteld in de 24 officiële EU-talen en zullen ze in vele steden in Europa en op verschillende festivals worden vertoond.

De winnende film wordt gekozen door leden van het Europees Parlement en de winnaar zal bekend worden gemaakt op 14 november tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg, in aanwezigheid van de regisseurs.

Neem voor meer informatie contact op met persvoorlichter Cornelia Gusa:
Telefoon: (+32) 2 28 32601 (Brussel) of (+33) 3 881 73784 (Straatsburg)
E-mail: cornelia.gusa@ep.europa.eu

Hoe de winnaar gekozen wordt