Vrouwen in het Europees Parlement (infographics) 

 
 

Deel deze pagina: 

Kom meer te weten over vrouwen in het Europees Parlement met deze infographics.

Verhouding van vrouwen en mannen in het Parlement 

Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in de politiek en in het openbare leven op een lokaal, nationaal en Europees niveau, aldus recent onderzoek.


Het percentage van vrouwelijke leden in het Europees Parlement is door de jaren heen gestegen. Vanaf 1952 tot aan de eerste verkiezingen in 1979 telde het Parlement slechts 31 vrouwen. Het eerste direct-verkozen Europees Parlement bestond voor 15,2% uit vrouwen. Momenteel is dat 36,4%. Het percentage neemt elke verkiezing toe.


De vertegenwoordiging van vrouwen in het Europees Parlement scoort hoger dan het gemiddelde percentage van nationale parlementen wereldwijd en het gemiddelde voor landen in de EU.

Verhouding van vrouwen en mannen per land 

Ook het aantal vrouwen in topfuncties in het Parlement stijgt. In het huidige, achtste Europees Parlement zijn 5 van de 14 ondervoorzitters vrouw, net als 11 van de 23 commissievoorzitters. De vorige zittingsperiode telde 3 vrouwelijke ondervoorzitters en 8 vrouwelijke commissievoorzitters.

Vrouwen in topfuncties bij het Europees Parlement. 

In een rapport over gendemainstreaming uit januari 2019 vraagt het Parlement aan Europese politieke partijen om rekening te houden met een gelijke verhouding tussen mannen en vrouwen tijdens de Europese verkiezingen en de volgende zittingsperiode.