Wereld 

Producten voor deze categorie 

Jongeren in debat over de toekomst van de EU        

Wereld 
 

Op de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind kwamen jongeren bijeen in het Europees Parlement om de toekomst van de EU te bespreken met deskundigen op het gebied van kinderrechten.

Rohingya komen aan in Bangladesh ©Dar Yasin/AP Photos/European Union-EP        

Wereld 
 

De afgelopen maand zijn 400.000 Rohingyas van Myanmar naar Bangladesh gevlucht. Het EP heeft de regering van Myanmar aangespoord om de onderdrukking van deze minderheid te stoppen.

De leden  vragen meer aandacht voor wapenexport in de EU        

Wereld 
 

Wapens worden op grote schaal geëxporteerd en sommige ontvangen landen zijn in conflicten die de veiligheid van Europa bedreigen. Het Parlement wil de regels voor wapenexport verbeteren.

video        

'Waar de persvrijheid eindigt, eindigt de democratie. Het verleden heeft dit geleerd,” aldus EP-lid Jaromír Štětina, een voormalig journalist die zijn baan verloor tijdens de Praagse Lente in 1968 toen de legers van het Warschaupact Tsjecho-Slowakije binnenvielen. Sinds 2014 is hij lid van het Europees Parlement. Dit is zijn verhaal.

video europarltv        

Van handel tot de NAVO, de EU en Turkije hebben decennialang vruchtbare betrekkingen onderhouden op vele gebieden. Deze zijn echter onlangs bekoeld met de zorg over de staat van de democratie in het land als gevolg van het sluiten van kranten, het gevangenzetten van journalisten en het ontslaan van veel ambtenaren. Het Parlement volgt deze ontwikkelingen en vragen zich af of het wellicht tijd is om de samenwerking met Turkije te heroverwegen. Lees verder voor een overzicht van de opties.

M©UNHCR/B.Malum        

Eén op de drie meisjes in ontwikkelingslanden is getrouwd vóór zij achttien is en één op de negen zelfs voor haar vijftiende verjaardag. Kindhuwelijken beperken het toekomstperspectief van meisjes omdat zij meestal met school moeten stoppen zodra zij trouwen. Meisjes worden ook geconfronteerd met gevaarlijke complicaties als gevolg van zwangerschap en bevalling, de belangrijkste doodsoorzaken bij tienermeisjes in ontwikkelingslanden.Daarnaast lopen ze een groot risico om misbruikt te worden.

Vlag van de EU en Oekraine ©AP Images/European Union-EP        

De afgelopen drie jaar heeft het Europees Parlement zich steeds solidair getoond met Oekraïne door de roep van de bevolking voor verandering, politieke en economische hervormingenen en nauwere banden met Europa te steunen. Het Parlement veroordeelde de militaire inzet van Rusland en de illegale annexatie van de Krim. Een visumvrije regeling voor Oekraïense burgers die naar de EU willen reizen, staat volgende week op de plenaire agenda voor stemming.

Video europarltv        

Bijna vier jaar geleden stortte een kledingfabriek in, het Rana Plaza, in Bangladesh. Het dodental liep op tot meer dan 1.100 werknemers en 2.500 werknemers raakten gewond. In de fabriek werden een aantal bekende merken geproduceerd. Op donderdag 27 april stemde het Parlement voor een resolutie omdie oproept ervoor te zorgen dat de kleding en textiel die we kopen niet wordt geproduceerd ten koste van de veiligheid, mensenrechten, gezondheid en waardigheid van werknemers.