Yezidi's vragen om hulp in strijd tegen Islamitische Staat  

 
 

Deel deze pagina: 

Yezidi bezoekers in het Europees Parlement op 29 april. Achter: Khorsheed Mawlud, Dilyar Saeed, Vian Dakhil en vooraan Aisha Taha Othman.  

Het conflict en humanitaire crisis in Irak waren het gespreksonderwerp van een ontmoeting tussen Voorzitter Martin Schulz en vertegenwoordigers van de yezidi in het Parlementl. Na zijn ontmoeting met het Iraakse parlementslid Vian Dakhil en een delegatie slachtoffers van IS, omschreef de Voorzitter zichzelf als "zeer geraakt" en zei: "Wij ondersteunen hun zaak en niet aflatende strijd tegen de straffeloosheid".

Geweld tegen minderheden zoals de yezidi's is dramatisch toegenomen in Iraakse gebieden die onder controle van de IS zijn gekomen. Op 29 april ontmoette mevrouw Vian Dakhil, het enige yezidi Koerdische lid van het Iraakse parlement, voorzitter Schulz en pleitte voor "humanitaire hulp voor de 420.000 yezidi vluchtelingen in de Koerdische regio."


De vertegenwoordiger van de yezidi's, wier religie elementen van verschillende religies bevat, zei: "Wij zoeken hulp bij het terughalen van de 5.000 yezidi vrouwen, oudere mannen en kinderen die zijn ontvoerd door IS We moeten ook zorgen voor psychologische hulp aan meisjes die zijn ontsnapt uit handen van IS na verkrachting en slavernij."


Voorzitter Schulz had ook een ontmoeting met Dilyar Saeed, een vrouw van tweeëntwintig uit de Sinjar Mountains, die door IS gevangen werd gehouden gedurende ruim twee maanden. Ze beschreef getuige te zijn geweest van de moord op 1.700 dorpelingen bij een IS gruweldaad in 2014 en pleitte voor de EU-erkenning van "de genocide die is gepleegd tegen de yezidi's".


Bij de ontmoeting met Voorzitter Schulz was Aisha Taha Othman, negenentachtig jaar oud, die drie zonen verloor in de strijd tegen IS . Ze zei: "Het is belangrijk dat we de nodige wapens en medische hulp in de EU krijgen voor ernstig gewonde Peshmerga strijders."


Haar overlevende zoon, Khorsheed Mawlud, wees op de noodzaak om de dreiging van IS tegen te gaan: "Namens het volk van Koerdistan zijn we hier om te vragen dat Europa ons meer geavanceerde wapens geeft om ons in staat te stellen onze waardigheid en ons land te verdedigen:" Hij noemde IS "een barbaarse macht zonder respect voor de mensenrechten, die ernstige wreedheden tegen Yezedi Koerden en christenen heeft begaan".


Begin mei werd gemeld dat een paar honderd yezidi gevangenen waren gedood door IS. Na de bijeenkomst van vorige week herhaalde Voorzitter Schulz dat de vrijheid van godsdienst niet onderhandelbaar is. Hij benadrukte ook het belang van het documenteren van getuigenissen.

Een vrouw van 22 jaar uit de Sinjar Mountains die gedurende ruim twee maanden door de IS gevangen werd gehouden  
Een vrouw van 89 jaar die drie zonen verloor in de strijd tegen IS