Stop de vervolging van de Rohingya, zegt EP 

 
 

Deel deze pagina: 

Rohingya komen aan in Bangladesh ©Dar Yasin/AP Photos/European Union-EP 

De afgelopen maand zijn 400.000 Rohingyas van Myanmar naar Bangladesh gevlucht. Het EP heeft de regering van Myanmar aangespoord om de onderdrukking van deze minderheid te stoppen.

De Rohingya is een islamitische minderheid in Myanmar die beroofd is van hun nationaliteit en hun rechten op het gebied van vrij verkeer, politiek en toegang tot gezondheidszorg en onderwijs zijn ernstig ingeperkt. Zij zijn vaak slachtoffer van dwangarbeid en seksueel geweld.

 

 Na een aanval op politieposten en een legerbasis in de deelstaat Rakhine door een groep Rohingya-opstandelingen in augustus, is de bevolking geconfronteerd met een gewelddadige militaire onderdrukking die 400.000 van de 1 miljoen Rohingya in Rakhine hun huizen heeft doen ontvluchten.

De afgelopen jaren heeft het EP diverse resoluties aangenomen die de behandeling van de gemeenschap veroordelen. Afgelopen week hebben de leden in een resolutie de militaire en veiligheidstroepen met klem opgeroepen “onmiddellijk te stoppen met het vermoorden, intimideren en verkrachten van Rohingya en het platbranden van hun huizen". Zij riepen de autoriteiten ook op toegang te verlenen aan onafhankelijke waarnemers "om de beschuldigingen van ernstige mensenrechtenschendingen te onderzoeken" en drongen er bij de Europese Commissie en de lidstaten op aan om de financiële en materiële steun voor deze vluchtelingen te vergroten.

Dramatische situatie

"De situatie in Myanmar is dramatisch. Het Europees Parlement veroordeelt het gedrag van de autoriteiten van Myanmar en roept Bangladesh op om de grenzen open te houden. Bovendien kunnen het Parlement en Europa het handelsbeleid gebruiken als hefboom in de bilaterale betrekkingen," zegt Pier Antonio Panzeri. voorzitter van het Subcommissie mensenrechten.

Politieke en financiële druk

"De EU heeft de recente aanvallen op de Rohingyas veroordeeld en blijft politieke en financiële druk uitoefenen om de situatie te beëindigen. De VN is van mening dat er een etnische zuivering gaande is," zegt Werner Langen, voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met de landen van Zuidoost-Azië en de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN).

Een gepland bezoek aan Myanmar door een delegatie van leden van de commissie Internationale handel werd voor onbepaalde tijd uitgesteld in het licht van de recente ontwikkelingen in Myanmar.

In 2013 heeft de EU alle sancties, met uitzondering van het wapenembargo aan Myanmar opgeheven nadat politieke hervormingen - na vijftig jaar militair dictatuur - werden doorgevoerd.

Aung San Suu Kyi

In de resolutie roepen de leden de staatsadviseur van Myanmar, Aung San Suu Kyi, winnaar van de Nobelprijs voor de vrede en van de Sacharovprijs 1990 op om de vijandelijkheden tegen de Rohingya-minderheid te beëindigen. De leden beraden zich ook over de mogelijkheid om de Sacharovprijs in te trekken van laureaten die stoppen met het respecteren van de waarden waar de prijs voor staat: respect voor de mensenrechten en de bescherming van minderheden.