Syrië: de EP-leden veroordelen het vermeende gebruik van illegale chemische wapens 

 
 

Deel deze pagina: 

Een straat in Douma vol puin, vermoedelijk door een aanval met chemische wapens. 16 april 2018 ©Hassan Ammar/AP Photos/European Union-EP 

Terwijl het conflict in Syrië zijn al bijna acht jaar duurt, debatteerden de EP-leden op 17 april over de situatie in het land. Lees verder voor meer informatie over het antwoord van het EP.

De zeven jaar van gevechten in Syrië hebben een enorme tol geëist van de bevolking van het land en veroorzaakten een van de ergste humanitaire crises waarmee de wereld sinds de Tweede Wereldoorlog te maken heeft gehad. Bij de opening van de plenaire zitting van het EP op 16 april veroordeelde president Antonio Tajani het vermeende gebruik van illegale chemische wapens bij een recente aanval door het Syrische regime krachtig: "Het Parlement moet luid en duidelijk maken dat het gebruik van chemische wapens onaanvaardbaar is dat dit en een rode lijn vertegenwoordigt die niet straffeloos overgestoken kan worden."

De leiders van de politieke fracties veroordeelden het gebruik van chemische wapens ook. De meesten hebben hun steun uitgesproken voor de gerichte aanvallen van Frankrijk, de VS en het VK op chemische installaties in Syrië, terwijl sommigen de drie landen bekritiseerden omdat ze zonder een internationaal mandaat opereerden.

Tijdens een debat op 17 april sprak de hoge vertegenwoordiger van de EU, Federica Mogherini, de leden van het EP toe: "Er is geen militaire oplossing voor de oorlog". Ze riep de EU op al haar politieke kapitaal te gebruiken om de Syrische partijen terug te brengen naar de onderhandelingstafel.

 

In een resolutie die het Parlement op 15 maart heeft aangenomen, veroordeelden de EP-leden de geweldsspiraal in Syrië. Ze beschuldigden het Assad-regime en zijn bondgenoten Iran en Rusland ook van "gruwelijke misdaden" en riepen op tot "hernieuwde en intensieve wereldwijde samenwerking om een ​​vreedzame en duurzame oplossing voor het conflict te bereiken".


Reactie van de EU op de crisis in Syrië
Meer dan 13 miljoen mensen in Syrië hebben nu humanitaire hulp nodig, terwijl 5,6 miljoen mensen het land zijn ontvlucht. Eén op de drie scholen in Syrië is beschadigd of vernietigd en 35% van de Syrische huishoudens is afhankelijk van een onveilige watervoorziening.


De EU levert de meeste humanitaire hulp in reactie op de crisis in Syrië. Sinds het uitbreken van het conflict in 2011 heeft de EU en haar lidstaten ruim 10,6 miljard euro aan hulp geboden. De EU verleent ook aanzienlijke steun aan buurlanden van vluchtelingen, waaronder Turkije, Jordanië en Libanon. Op 24 en 25 april zullen de EU en de Verenigde Naties gezamenlijk een financieringsconferentie voor Syrië in Brussel voorzitten.

Het Parlement blijft oproepen tot beëindiging van het geweld in Syrië op basis van Resolutie 2254 van de VN-Veiligheidsraad.