Hoofdnavigatie (Druk op Enter)
Direct naar de inhoud van de pagina (druk op "Enter")
Lijst van andere websites (Druk op Enter)

Burgerforum Agora: hoe armoede uitbannen in Europa?

overig Nieuwsitem - Sociaal beleid31-01-2011 - 16:19
 
Het derde Burgerforum Agora in het EP in Brussel onderzocht de verschillende manieren waarop men in Europa armoede kan bestrijden   (Klik op de foto om de fotoreportage te starten) Het derde burgerforum Agora in het EP in Brussel onderzocht de verschillende manieren waarop men in Europa armoede kan bestrijden.

85 miljoen. Zoveel Europeanen leven onder de armoedegrens en hun aantal neemt sinds de crisis fors toe. Hoe denkt de burger dat armoede kan aangepakt worden? Daarover discussieerden parlementsleden, mensen van het maatschappelijk middenveld en kansarme ouderen tijdens het burgerforum Agora dat op 27 en 28 januari in Brussel plaatsvond.


Een onderschatte maar zeer actuele Europese realiteit


Tijdens de derde editie van Agora boog men zich over de vraag wat men op Europees niveau tegen armoede kan doen. President Buzek opende het forum in het bijzijn van de Commissaris voor Werk László Andor. Het forum bestond uit drie workshops die tegelijk werden gehouden. Alle drie de workshops kwamen tot de conclusie dat armoede en sociale uitsluiting twee van de meest acute problemen zijn waar de EU op dit moment mee te kampen heeft.


De EU zou beter de sociale impact van haar economisch beleid moeten inschatten. Volgens vicevoorzitter van het EP Isabelle Durant heeft Europa "veel gedaan voor de economie maar heeft daarbij de kwetsbare groepen van de samenleving uit het oog verloren." Libor Rouček, ook vicevoorzitter van het EP, deelde haar mening: "terwijl we ons financiële systeem heropbouwen mag ons sociaal model niet vergeten worden."


Consensusconferentie


Tezelfdertijd vond er een consensusconferentie plaats waaraan een twintigtal 60-plussers deelnamen uit verschillende EU-landen die allemaal met een laag inkomen moeten rondkomen. Zij hadden enkele aanbevelingen om de toegang tot cultuur en informatietechnologie te verbeteren. Om culturele activiteiten toegankelijker te maken moeten de pensioenen ofwel geïndexeerd worden gezien de stijgende levenskosten, ofwel helemaal onbelast blijven. De EU moet bovendien de toegang tot cultuur vergemakkelijken voor ouderen, ook voor mindervaliden. Wat betreft technologie moet de toegang tot nieuwe technologieën vergemakkelijkt worden, bijvoorbeeld door het organiseren van cursussen gericht op senioren. Verder zou de EU ervoor moeten zorgen dat communicatiekanalen zoals mobiele telefoons en internetverbinding goedkoper worden.


Bekijk onze fotoreportage voor enkele sprekende beelden van de bijeenkomst.

REF. : 20110131STO12826
Bijgewerkt op: ( 14-03-2011 - 20:02)