Hoofdnavigatie (Druk op Enter)
Direct naar de inhoud van de pagina (druk op "Enter")
Lijst van andere websites (Druk op Enter)

Sacharovprijs voor Vrijheid van Denken 2011

Sacharov-winnaar Asmaa Mahfouz: "Sociale media waren onze alternatieve media"

 
Asmaa Mahfouz   Asmaa Mahfouz

Haar video's, tweets en berichten op Facebook hielpen het Moebarakregime omver te werpen. Maar met het ontvangen van de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken is de strijd van Asmaa Mahfouz tegen onderdrukking nog niet over. We spraken haar over de uitdagingen in Egypte en haar visie op de democratische islam.

Hoe belangrijk waren Internet en Sociale Media voor de Arabische Lente in Egypte?

De sociale media zijn alternatieve media voor ons. Hiermee slaagden wij erin om aan mensen over te brengen wat wij meemaakten en om de realiteit van het regime van Moebarak bloot te leggen. Wij kondigden onze demonstraties aan en spoorden mensen aan daaraan deel te nemen. De sociale media waren de sleutel om de kritische massa te mobiliseren.


Het huidige regime maakt echter gebruik van sociale media voor tegenaanvallen tegen ons. Het maakt valse accounts van activisten, geeft valse informatie en verspreidt geruchten. En zo ontstaat de indruk dat de mensen op straat zijn voor het huidige regime.

Het huidige regime, de Hoge Raad van de Strijdkrachten, is zich bewust van de fouten van Moebarak in de omgang met de revolutie en ze proberen om onze middelen te gebruiken om ons te breken.

Bent u bang voor een terugkeer van het oude regime?

Het huidige regime is een onderdeel van de oude orde, dus we kunnen niet echt zeggen dat het oude regime is beëindigd. Maar ze zijn nog feller dan de oude garde. Ze gebruiken alle middelen die ze kunnen om wraak te nemen op degenen die pleiten voor het einde van het militaire bewind.

Verder doen zij iets heel gevaarlijk. Ze creëren vijandigheid tussen de strijdkrachten en het Egyptische volk, iets dat niet eerder heeft bestaan. Degenen in de strijdkrachten die bezwaar maken tegen de wreedheden van de Hoge Raad, zitten in de gevangenis en worden gemarteld.

Wat denkt u over het succes van islamitische partijen in Tunesië en Egypte?

U zou moeten proberen om de islam beter te begrijpen en niet alleen te kijken naar islamieten als de enige vertegenwoordigers van de Islam. Zoals barones Ashton gisteren zei, de Islam is een grote religie en je moet niet vallen voor de vervorming van de Islam zoals die wordt gevolgd door enkele extremisten.

Wat kunnen de EU en het EP doen om de overgang naar democratie in de Arabische wereld te steunen?

Ik weiger elke vorm van buitenlandse inmenging, maar ik denk dat het EP moet aandringen op de toepassing van universele mensenrechtenwetten. Verder zou het EP zijn relaties met de overheden moeten gebruiken om hen ervan te overtuigen om te stoppen met het ondersteunen van de Hoge Raad met wapens en andere middelen. Maar het is aan het Egyptische maatschappelijk middenveld om ervoor te zorgen dat mensenrechten worden toegepast en gehandhaafd in Egypte.

Denkt u dat het ontvangen van de Sacharovprijs uw zaak kan helpen?

Misschien draagt deze niet bij aan mijn strijd in Egypte, maar het zal me helpen te werken voor vrede en humanitaire waarden op het internationaal vlak.  Ons grote doel is het creëren van betere relaties tussen de landen. Wanneer mensen wereldwijd hun rechten hebben bereikt, kunnen ze creatiever en productiever worden.