Hoofdnavigatie (Druk op Enter)
Direct naar de inhoud van de pagina (druk op "Enter")
Lijst van andere websites (Druk op Enter)

10 Zaken die je zou moeten weten over de plenaire vergadering van februari

overig Nieuwsitem - Instellingen17-02-2012 - 13:31
 
Voorbereiding opening plenaire zitting   Voorbereiding opening plenaire zitting

Euro-obligaties, voedselhulp, een handelsakkoord met Marokko, Eurotransfers of toegang tot boeken voor blinden. Dit zijn slechts enkele kwesties die door Parlementariërs werden besproken tijdens de plenaire sessie van februari. Het Parlement kreeg ook bezoek van de Italiaanse premier Mario Monti en debatteerde onder meer over de situatie in Syrië en namen resoluties aan over Rusland en Hongarije.


Van besparingen tot groei

Parlementsleden wezen er tijdens het debat woensdag op dat de volgende vergadering van de Europese Raad in maart zich vooral op budgettaire besparingen en economische groei moet richten. De dag ervoor bespraken ze de euro-obligaties en bestudeerden ze de jaarlijkse groeianalyse voor de EU van de Commissie, waarbij ze het belang van structurele hervormingen voor economische beleidscoördinatie benadrukten.


Mario Monti spreekt het Parlement toe

De Italiaanse premier Mario Monti werd hartelijk ontvangen op de plenaire vergadering, waar hij duidelijk maakte dat zijn regering hervormingen en fiscale consolidatie wil doorvoeren. "Fiscale discipline moet gevolgd worden door een versterkte eenheidsmarkt die tot een sterkere economische unie leidt."


Strijd tegen honger en dakloosheid in Europa

De voedselhulp in Europa voor mensen in grote nood zal na de Parlementaire stemming op woensdag voor minstens twee jaar worden voortgezet via het "Food for the Needy" programma dat voedsel voorziet voor de 18 miljoen hongerlijdende Europese burgers. Parlementsleden hadden op maandag ook opgeroepen voor een EU-strategie om de drie miljoen daklozen in Europa te helpen.


EU- Marokko

Goed voor Europa en de Mediterrane landen of een zegen voor de agro-industrie die de familieboerderijen dreigt te vernietigen? Italiaans christendemocratisch Parlementslid Christiana Muscardini en Frans Groen Parlementslid José Bové verklaarden op onze website hun standpunten voor en tegen het akkoord tussen de EU en Marokko om de handel in landbouw- en visserijproducten te liberaliseren, voordat het plenaire debat en de stemming plaatsvonden. 


Grenzeloze transfers

Overschrijvingen tussen lidstaten en andere Europese landen zou binnenkort sneller en goedkoper kunnen worden nu er een akkoord is om grensoverschrijdende betalingen haast ononderscheidbaar te maken van binnenlandse transfers. Het akkoord is geldig vanaf 2014 in de EU en vanaf 2016 voor overschrijvingen van en naar Zwitserland, Noorwegen, Monaco, IJsland en Liechtenstein.


Mensenrechten in Syrië en Rusland

Parlementsleden hadden het op woensdag over de bescherming van mensenlevens en mensenrechten in Syrië. Ze stemden ook over een resolutie die voorkwam uit de Russische verkiezingen in december en een debat op 1 februari.


De situatie in Hongarije

Na een discussie over de situatie in Hongarije met de Hongaarse premier Viktor Orbán in de vorige plenaire vergadering in januari, stemden parlementariërs nu over een resolutie die uiting gaf aan hun bezorgdheid na de beslissing van de Commissie om een versnelde overtredingprocedure door te voeren tegen Hongarije over bepaalde grondwettelijke kwesties.


Melkproducenten helpen

Het Parlement stemde op woensdag om de onderhandelingspositie van de melkproducenten ten aanzien van bottelbedrijven te verstevigen en daarmee ook de kans om een betere prijs te krijgen voor hun melk door veranderingen door te voeren in het onderhandelingssysteem met de bottelbedrijven.


Boeken voor blinden

Parlementsleden en vertegenwoordigers van de Europese Commissie bespraken de optie van een legale verplichting voor boekenuitgevers om toe te laten dat kopijen van hun boeken speciaal voor blinden worden geproduceerd.


Betwiste uitlevering van journalist voor tweets

De voorzitter van het Parlement, Martin Schulz, opende de zitting door de uitlevering te veroordelen van de Saudische journalist Hamza Kashgari, die ervan beschuldigd wordt godslasterlijke berichten op Twitter te posten. Mocht hij veroordeeld worden, dan is het mogelijk dat hij de doodstraf krijgt. De voorzitter beloofde "er alles aan te doen om dit te voorkomen".

REF. : 20120210STO37776