Hoofdnavigatie (Druk op Enter)
Direct naar de inhoud van de pagina (druk op "Enter")
Lijst van andere websites (Druk op Enter)

Parlementsleden willen duidelijkheid over nieuw cultuurprogramma EU

overig Nieuwsitem - Cultuur / Informatie02-05-2012 - 15:06
 
Cinema projector   Het Creatief Europa programma zou kunnen helpen om de Europese filmindustrie te ondersteunen ©BELGA/ILLUSTRA/J.F.Dupuis

De Parlementaire commissie voor cultuur en onderwijs debatteerde op 26 april over het toekomstige overkoepelende programma voor cultuur en media van de EU. Het debat was naar aanleiding van Creatief Europa, een voorstel waarin de Europese Commissie onder meer pleitte voor meer Europese films. Europarlementariërs waren positief over het voorstel maar voegden toe dat het plan duidelijker en specifieker moet worden.


Creatief Europa: meer steun voor de culturele sector


Creatief Europa is het nieuwe EU programma dat er op gericht is om de culturele en creatieve sectoren te ondersteunen. Aangezien de culturele en creatieve sectoren 4,5% van het Europese BBP uitmaken en 3,8% tewerkstelling bieden, kan dit programma bijkomende banen creëren en de groei stimuleren. De bestaande Europese culturele programma's zouden worden samengesmolten en de sectoren zouden €1,8 miljard aan steun ontvangen.


Volgens het Commissievoorstel kan Creatief Europa steun kunnen bieden aan 2500 Europese bioscopen, waardoor ze zeker 50% Europese films zullen kunnen uitzenden. Er zou ook geld zijn om meer dan 5500 boeken en andere literaire werken te vertalen, zodat iedereen ze in hun moedertaal kan lezen. Creatief Europa zou volgens de Commissie ook fondsen voorzien om 300.000 artiesten te helpen nieuw publiek aan te trekken in andere landen.


Parlementariërs willen duidelijkheid


Italiaans Socialist en rapporteur Silvia Costa vindt de extra steun een goed signaal: "Het is een goed signaal dat onderwijs, onderzoek en cultuur meer steun ontvangen en dat de Commissie de waarde van culturele en creatieve industrieën inziet. De tekst is echter zeer vaag en de samensmelting van verschillende sectoren zorgt meer voor verwarring dan voor positieve resultaten. We moeten verschillende programma's voorzien voor culturele industrieën, media industrieën en de sector tussen de twee."


Doris Pack, de Duitse Christendemocraat en voorzitter van de commissie voor cultuur, wil meer informatie over het programma: "We kunnen onze uitgebreide ervaring van onze vorige programma's gebruiken. Anderzijds is er nood aan specifieke en gedetailleerde informatie over het budget van het programma."


De Frans-Roemeense filmregisseur Radu Mihaileanu ziet problemen met het budget: "We moeten het cultuurbudget opkrikken. Via cultuur kunnen we omgaan met de complexiteit van de wereld en het bevoordeelt de toekomstige generaties. We mogen niet vergeten dat we nog steeds wereldleider zijn op vlak van cultuur."

REF. : 20120426STO44159