Hoofdnavigatie (Druk op Enter)
Direct naar de inhoud van de pagina (druk op "Enter")
Lijst van andere websites (Druk op Enter)

Nieuwe regels voor baby- en peutervoeding en glutenvrije producten door EP aangenomen

Plenaire vergadering Persbericht - Voedselveiligheid14-06-2012 - 13:00
 

De samenstelling en etikettering van babyvoeding en producten voor mensen met speciale medische behoeften moeten aan duidelijke regels voldoen om de consument te beschermen en de voedingsindustrie klaarheid te bieden. Dat is het doel van nieuwe ontwerpwetgeving, die donderdag door het Parlement is aangenomen. Ook producten bestemd voor personen met glutenintolerantie en bepaalde caloriearme diëten zouden vallen onder de nieuwe regels, die nog met de Raad overeen moeten worden gekomen.


De nieuwe voorschriften moeten bestaande wetgeving vervangen en de regels voor de samenstelling en etikettering van ongeveer 1-2 % van de voedingsmiddelen op de markt zo verduidelijken en stroomlijnen. Dat is nodig omdat consumenten en overheden het onderscheid tussen voeding voor normale consumptie en die voor specifieke groepen vaak niet kunnen maken.


Baby- en peutermelk


De etikettering van voeding voor baby's tot 12 maanden oud (ook 'opvolgbabyvoeding') mag geen afbeeldingen van baby's bevatten, noch andere afbeeldingen of tekst waardoor het gebruik van het product kan worden geïdealiseerd, aldus de Europarlementsleden.


Er is momenteel geen specifieke EU-regelgeving voor melk bestemd voor kinderen tussen de één en drie jaar (zogenoemde 'groeimelk'). Het Parlement wil dat de Commissie de huidige complexe situatie onderzoekt en indien nodig maatregelen voorstelt.


Glutenintolerantie


De voorgestelde wetgeving moet ook regels voor de etikettering van voedingsmiddelen bestemd voor mensen met glutenintolerantie bevatten. Dergelijke producten moeten minder dan 100 mg gluten per kg bevatten om het etiket "zeer laag glutengehalte" te kunnen hebben. Voedingsmiddelen met minder dan 20 mg gluten per kg mogen van een etiket met "glutenvrij" worden voorzien.


Europarlementsleden willen dat de Commissie onderzoekt, welke regels er zouden kunnen worden ingevoerd voor voedingsmiddelen bestemd voor personen met lactose-intolerantie.


Afslankproducten


Europarlementsleden maken zich zorgen over het groeiende aantal voedingsmiddelen, waarvan beweerd wordt, dat ze helpen bij het afslanken. Ze willen dat ook energiebeperkte diëten, die het volledige dagelijkse dieet van iemand vervangen, en strenge diëten voor personen met obesitas, onder de speciale regels vallen. Het gaat om zogenoemde caloriearme (800-1200 calorieën per dag) en zeer caloriearme diëten (400-800 calorieën).


Etiketten op afslankproducten voor het grote publiek moeten door gezondheidsclaims-wetgeving uit 2006 worden geregeld, zeggen de Europarlementsleden.

REF. : 20120613IPR46785
Bijgewerkt op: ( 14-06-2012 - 13:28)
 
 
Contact