Hoofdnavigatie (Druk op Enter)
Direct naar de inhoud van de pagina (druk op "Enter")
Lijst van andere websites (Druk op Enter)

Plenaire focus: plenaire sessie in Straatsburg 2-5 juli

Opening: EU octrooiwetgeving uitgesteld, bezorgdheid over ontwikkelingen in Paraguay

 
Martin Schulz   EP voorzitter Martin Schulz tijdens de opening van de plenaire sessie in juli

Het Parlement heeft de stemming over ontwerpoctrooirecht voor de EU onverwachts uitgesteld, nadat de Raad op het laatste moment had beslist om drie belangrijke artikelen te schrappen. Volgens de rapporteurs zou het voorstel daardoor aanzienlijk verzwakt zijn. Voorzitter Martin Schulz sprak namens het Parlement zijn bezorgdheid uit over het ontslag van de rechtstreeks verkozen president van Paraguay, Fernando Lugo, en kondigde aan, dat het EP een delegatie op onderzoek uit zou sturen.


Op verzoek van rapporteurs Bernhard RAPKAY (S&D, DE) en Klaus-Heiner LEHNE (EPP, DE) heeft het Europees Parlement ervoor gestemd om de stemming over het Europees octrooi - normaal gepland voor woensdag - uit te stellen. Het EP reageerde daarmee op het plan van de Raad om dinsdagmorgen, net voor het debat in het EP, drie belangrijke artikelen te schrappen.


Rapkay herinnerde zijn collega's eraan, dat de Raad op 2 december 2011 had beloofd om de toen afgesproken wetgeving aan te nemen, als het EP hetzelfde deed. Nu toch iets veranderen, zou een "schandalige schending" van de procedure zijn, zei hij. Hij voegde eraan toe, dat het gesteggel van de Raad over de zetel van het Octrooihof op een "oriëntaalse bazaar" leek.


Rapporteur Lehne steunde het verzoek tot uitstel, omdat het schappen van artikelen 6-8 het voorstel aanzienlijk zou verzwakken. Als de Raad toch doorzette, zou de zaak "meteen voor het Europees Hof van Justitie worden gebracht".


De voorzitter merkte op dat door het verzoek van de Raad de eerste lezing nietig was geworden.


Paraguay


Voorzitter Schulz uitte namens het Parlement zijn bezorgdheid over het feit dat het Congres van Paraguay de rechtstreeks verkozen president van de republiek, Fernando Lugo, op 22 juni uit het ambt had geheven. Het Parlement zou een delegatie ter plaatse sturen om de zaak te onderzoeken en indien nodig, "de noodzakelijke conclusies te trekken".


Agendawijzigingen


Dinsdag


Het debat over het Europees octrooi is uitgesteld. In plaats daarvan komt de mondelinge vraag over de 'overeenkomst EU-Israël inzake conformiteitsbeoordeling en aanvaarding van industrieproducten', die oorspronkelijk op donderdagmorgen gepland was.