Hoofdnavigatie (Druk op Enter)
Direct naar de inhoud van de pagina (druk op "Enter")
Lijst van andere websites (Druk op Enter)

José Bové: "EU moet lokale en duurzame landbouw bevorderen"

overig Nieuwsitem - Landbouw / Consumenten19-09-2012 - 17:51
 
Bové   Bové: "er zijn miljoenen boeren die van de lokale landbouw leven en die boeren hebben erkenning nodig"

Volgens de Franse Groene parlementariër José Bové moet de EU zijn aandacht focussen op locale en duurzame landbouw. Zijn verslag, dat op 18 september door de Landbouwcommissie werd aangenomen, biedt een antwoord op een Commissiemededeling over maatregelen ter bevordering van landbouwproducten. Wij hadden hierover een gesprek met Bové.


Welke doelstellingen moet het bevorderingsbeleid van de EU nastreven?

Het is belangrijk dat men een duurzame en lokale landbouw ontwikkelt. Er is een nationale en internationale landbouwmarkt, maar er zijn ook miljoenen boeren die van de lokale landbouw leven en die boeren hebben erkenning nodig.

Het is de eerste keer dat het Parlement iets doet rond het thema. De Commissie moet een initiatief nemen waarop we kunnen bouwen om een duidelijk kader voor landbouw te vestigen.


De Commissiemededeling heeft het over de bevordering van de "Europese smaken". Wat houdt dit in?

Het is een interactie tussen de boer, zijn landbouwgrond en het product, wat verschillende smaken oplevert. Deze diversiteit zorgt voor verfijnde productie, maar dit is intussen getransformeerd.

De landbouw lijdt onder de aanhoudende massaproductie. Zonder die massaproductie zouden meer planten en dieren bestand zijn tegen ziektes. Het heeft ook gevolgen voor de menselijke gezondheid: de lokale diversiteit levert een diverse markt op zonder chemische producten of antibiotica.


In uw verslag stelt u voor om de banden tussen burgers en boeren aan te halen. Hoe kan met dit doen?

We moeten de verkoopplaatsen van lokale producten bevorderen. Deze markten moeten uitgebreid worden. In sommige steden zijn er al winkels die lokale producten verkopen en die daarmee een alternatief bieden voor de gewone supermarkten.

Door een markt te vestigen tussen producent en consument, controleren de boeren hun eigen productielijn en verdienen ze meer.

REF. : 20120913STO51340