Internationale echtscheidingen: nieuwe regels over welke rechtbank bevoegd is om geschillen te beslechten 

Persbericht 
 
 
De nieuwe regels brengen duidelijkheid voor miljoenen internationale koppels bij eigendomsgeschillen na echtscheiding of overlijden - ©AP Images/European Union/EP  

Het EP heeft donderdag ingestemd met nieuwe regels die vastleggen in welk land de rechtbank bevoegd is om geschillen over eigendommen te beslechten bij echtscheidingen en erfenissen als het gaat om internationale koppels. Door deze regels komt er een eind aan dure parallelle procedures - de kosten voor de hele EU worden geschat op 1,1 miljard euro per jaar - in verschillende lidstaten. De nieuwe regels worden van toepassing in de 18 lidstaten die beslisten tot deze 'verdergaande samenwerking'.

De twee verordeningen - een over huwelijkscontracten en een over samenlevingscontracten - leggen vast welke rechtbank bevoegd is en welke wetten van toepassing zijn bij rechtszaken over eigendomsgeschillen bij internationale koppels. Ze vergemakkelijken ook de erkenning en tenuitvoerlegging van een beslissing die genomen is in één lidstaat in een andere lidstaat.


De verordening over huwelijkscontracten werd goedgekeurd met 498 stemmen voor, 58 tegen en 35 onthoudingen. De verordening over samenlevingscontracten werd aangenomen met 490 stemmen voor en 68 stemmen tegen. Er waren 34 onthoudingen.


Regels over huwelijken en samenlevingscontracten blijven echter de bevoegdheid van de lidstaten zelf. De verordeningen omvatten een aantal bepalingen die de nationale rechtssystemen moeten eerbiedigen. Zo is het bijvoorbeeld niet verplicht dat lidstaten, die geen samenlevingscontract kennen, de mogelijkheid moeten bieden om zulke samenlevingscontracten te sluiten of hun rechtbanken hiervoor bevoegd te maken.



Achtergrondinformatie

 

De Europese Commissie schat het aantal internationale koppels op 16 miljoen.

 

De 18 lidstaten die deelnemen aan deze versterkte samenwerking zijn België, Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Duitsland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Kroatië, Italië, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Finland en Zweden. Andere lidstaten mogen op elk ogenblik beslissen om mee te gaan. Zo liet Estland weten dat ze van plan zijn om deel te namen aan de versterkte samenwerking.

 

op 7 juni 2016 gaf het Europees Parlement zijn goedkeuring voor deze nauwere samenwerking.


16 miljoen  ; Er zijn 16 miljoen 'internationale' koppels in de EU