Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren - en de Belgische laureaat is... 

Persbericht 
 
 

Zoals elk jaar sinds 2008 heeft de Belgische jury van de Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren haar nationale laureaat bekend gemaakt. Het weerhouden project, verkozen boven 17 andere, zal nu de strijd aangaan met de andere nationale winnaars. De Europese jury zal midden april zijn oordeel vellen. De namen van de drie winnaars zullen worden meegedeeld tijdens de plechtige zitting in Aken op 31 mei.

De Belgische jury van de Karel de Grote-prijs, bestaande uit de leden van de drie jeugdraden en Europarlementsleden, heeft lang beraadslaagd alvorens te beslissen welk project de Belgische driekleur op Europees niveau mag verdedigen. Geen sinecure gezien de hoogstaande kwaliteit en de sterke Europese overtuiging van de ingezonden projecten.


De Belgische laureaat 2011


Het project "EOS -project for teacherstudents" had net dat tikkeltje meer om als winnaar uit de bus te komen.


EOS stelt toekomstige leerkrachten, afkomstig uit 8 lidstaten van de Europese Unie, voor om van hun Erasmus verblijf een echt uitwisselingsproject te maken. Gedurende de vier maanden die ze in België verblijven - voor lessen bij te wonen, persoonlijk werk, stage te lopen, uitstappen te doen - worden de studenten aangespoord na te denken over het thema "experimenteel onderwijs" die de basis vormt van de relatie leerkracht-leerling.


Dit bijzonder uitgewerkt project voldoet aan alle selectiecriteria van de jury: het draagt bij tot de vorming van een Europese identiteit, het maakt Europa meer begrijpelijk en het stelt de Europese Unie voor als een gemeenschap van individuen.


Door ervaringen uit te wisselen met mensen afkomstig uit een andere gemeenschap en met een verschillende geloofsbelijdenis of levensbeschouwing ontdekken ze waarden als tolerantie en vreedzaam samenleven. De Europese Unie draagt deze waarden immers hoog in het vaandel. Om de band met de leerlingen inniger te maken worden er lessen Nederlands gegeven.


Daarnaast organiseren de studenten voor kinderen van 10 tot 12 jaar eveneens een sprookjesfestival bestaande uit sprookjes over hun geboorteland. Al luisterend maken de kinderen kennis met de Europese diversiteit!


Ten slotte, dat in het teken staat van het Europees jaar voor vrijwilligerswerk is eveneens niet onbelangrijk.


Op weg naar de Europese prijs?


De juryleden en het Belgisch informatiebureau van het Europees Parlement bedanken de deelnemers. Een blog, een seminarie over gelijkheid tussen geslachten en minderhedenrechten, uitwisselingen tussen steden en gemeenten, universiteiten, tentoonstellingen en theater, ... : allemaal projecten die van een diepgaande Europese overtuiging getuigen en een beter wederzijds binnen de Europese Unie bewerkstelligt.


Wij wensen het geselecteerde project alvast veel geluk toe! Benieuwd wie deze felbegeerde prijs in de wacht sleep. Eind mei, weten we wie de drie winnaars zijn.