Europees Jeugdinitiatief: Hoe succesvol zijn de maatregelen?

In mei 2014 waren 5,2 miljoen jongeren in de EU werkloos. Op 17 september zullen de leden met de Raad en de Commissie de balans op maken van de voortgang van twee programma’s in het hart van het Europees Jongereninitiatief: de Europese Jongerengarantie en het Europese Jongerenwerkgelegenheidsinitiatief. Bekijk onze grafiek over hoe de jeugdwerkloosheid zich de laatste vijftien jaar in uw land heeft ontwikkeld en volg het debat op woensdag vanaf 10.00 uur.

De arbeidsmarkt voor jongeren in Griekenland, Spanje of Kroatië veranderde niet veel de laatste maanden. Een op de twee jonge mensen in deze landen is nog steeds werkloos en het Europese beeld ziet er niet veel beter uit: In de EU stagneert het werkloosheidscijfer voor jongeren op ongeveer 23 procent.


European Jongereninitatief: waar staan we?


Er zijn twee programma’s in het leven geroepen om jongeren te ondersteunen. De Europese Jongerengarantie beoogt te waarborgen dat mensen jonger dan 25 jaar voortgezet onderwijs, een opleiding stage of baan krijgen aangeboden binnen vier maanden na het verlaten van het formele onderwijs. In Brussel zijn 18 proefprojecten gepresenteerd om voor een soepele overgang van school naar een baan te zorgen.


Het tweede programma is het jongerenwerkgelegenheidsinitiatief. Het ondersteunt in het bijzonder de regio's met een jeugdwerkloosheid van meer dan 25% en jongeren die geen werk, onderwijs of opleiding volgen. De programma's voor Frankrijk en Italië zijn al door de Commissie goedgekeurd. Polen, Portugal en het Verenigd Koninkrijk, andere grote ontvangers van het initiatief, hebben hun programma’s al ingediend.


Volg het debat rechtstreeks op woensdag 17 september vanaf 09.00 uur.