Cohesiebeleid: armere regio's helpen om groei en de werkgelenheid aan te jagen

Toen de nationale overheden begonnen met bezuinigingen en private financiering opdroogde als gevolg van de crisis, bleven de cohesiegelden naar de lidstaten en regio’s vloeien en dit steunde belangrijke investeringen in groei en werkgelegenheid. Dit is één van de belangrijkste bevindingen van het zesde verslag van de Europese Commissie over de economische, sociale en territoriale cohesie, waarover vandaag door de parlementaire commissie Regionaal beleid werd gestemd.

Jaarlijks wordt meer dan een derde van de EU-begroting geïnvesteerd in projecten die gericht zijn op het verkleinen van de regionale sociaaleconomische verschillen door het stimuleren van groei en concurrentievermogen en het scheppen van banen, vooral in de economisch minder ontwikkelde regio's.


In de periode 2007-2013 bedroeg de begroting van het cohesiebeleid gemiddeld 50 miljard euro per jaar. Tegen 2013 vertegenwoordigde het 20% van de publieke investeringen in de EU. Het geld wordt besteed door middel van drie fondsen: het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, het Cohesiefonds en het Europees Sociaal Fonds


Voor de periode 2014-2020 is 350 miljard euro uitgetrokken. De prioriteiten in deze periode zijn: onderzoek en innovatie, de digitale agenda, ondersteuning van het midden- en kleinbedrijf en de koolstofarme economie


In het op 5 mei goedgekeurde verslag benadrukken de leden het belang van coördinatie van alle investeringen in EU-beleid en zij zijn bezorgd over de achterstand in betalingen die is opgelopen tot een bedrag van 25 miljard euro voor de periode 2007-2013.


"Om de groei op gang te brengen en de werkgelegenheid te stimuleren, is het noodzakelijk om een einde te maken aan de steeds terugkerende liquiditeitsproblemen van het cohesiebeleid," zei rapporteur Tamás Deutsch en hij voegde hieraan toe dat "het cohesiebeleid en het Europees Fonds voor strategische investeringen complementair moeten zijn en elkaar moeten versterken".


Bekijk de grafiek om te zien hoe het cohesiebeleid hielp tegenvallende investeringen op te vangen.

De EU staat bekend om alle financiële hulp die deze biedt, maar weet je wel hoe het precies werkt? Wie er geld kan krijgen, hoe en voor wat soort dingen? Dat kun je hier zien!