Vliegveiligheid EU verbeterd door nieuwe regels rust- en vliegtijden piloten © Belga/MAXPPP/J.Frey  

Het voorstel van de Europese Commissie voor aanpassing van de maximum vluchttijden voor piloten en cabinepersoneel moet toch worden aangenomen. Een resolutie die de Commissie opriep haar voorstel in te trekken en in plaats daarvan met nieuwe, strengere maatregelen te komen, is woensdag verworpen.


"We kunnen er niet omheen dat iedere nationale veiligheidsautoriteit dit pakket met maatregelen steunde", zei de voorzitter van de EP-Transportcommissie, Brian Simpson (S&D, VK) richting EP-leden die vonden dat het voorstel niet ver genoeg ging en had moeten worden verworpen.


218 leden stemden voor de resolutie die het voorstel zou hebben verworpen, 387 tegen en 66 onthielden zich.


De uitslag van de stemming impliceert dat het EP zich niet verzet tegen de voorgestelde aanpassing van de rustpauzes en maximum vluchttijden die ervoor moeten zorgen dat piloten en cabinepersoneel alert zijn tijdens hun werk.


De Commissievoorstellen betekenen een verbetering van de regels voor maximum vliegtijden, onder meer door het beperken van nachtvluchttijden tot elf uur, het maximeren van de totale vluchttijd in twaalf opeenvolgende maanden, en extra rusttijden om slapeloosheid als gevolg van langere vluchten of veranderingen in de vluchtschema's te compenseren. De stand-by tijd wordt maximaal 16 uur voor een combinatie van luchthaven stand-by en stand-by na vluchten..


De nieuwe regels zijn aangenomen onder de zogenaamde "comitologie" procedure, waarin het parlement uitvoeringsmaatregelen kan verwerpen, maar niet amenderen.


Procedure: Regelgevingsprocedure met toetsing