©Belga/Belgian Freelance/D.Rys 

Iedereen die legaal in de EU verblijft, moet een bankrekening kunnen openen. Weigeren op basis van nationaliteit of verblijfplaats moet niet mogen. Dat staat in conceptwetgeving die het EP op donderdag aannam. Kosten en regels voor deze rekeningen moeten transparant en vergelijkbaar zijn en ook moet het makkelijker worden om van bank te veranderen als een andere bank betere voorwaarden biedt. De tekst wordt met de lidstaten verder afgestemd.

“Zowel consumenten als de detailhandel zijn afhankelijk van toegang tot moderne betaalmogelijkheden. Het aanbieden van elektronische betaalservices is niet duur en vergemakkelijkt het leven van de consument, zorgt voor meer efficiëntie voor bedrijven en moderniseert economieën. Het Parlement ziet het daarom als noodzakelijk dat banken deze diensten aanbieden zodat consumenten goed geïnformeerde keuzes kunnen maken. Het EP heeft snel gehandeld, het is nu aan de lidstaten om dit ook te doen zodat we in het voorjaar dit dossier af kunnen sluiten”, zei Parlementariër Jürgen Klute (GUE/NGL, De) na de stemming.


Toegang

 

Het Parlement staat erop dat alle aanbieders van betalingsservices verplicht worden een basisbankrekening aan te bieden, het zij met een aantal uitzonderingen die de EU lidstaten op objectieve gronden aan kunnen dragen. Deze rekeningen kunnen worden geopend door iedereen die legaal in de EU verblijft. Wanneer zij aantonen dat ze een duidelijke link hebben met de lidstaat waar ze de rekening openen, kunnen de verstrekkers niet weigeren.

 

Duidelijke informatie

 

Iedereen die een rekening opent moet de kostenstructuur goed kunnen begrijpen en kunnen vergelijken met andere aanbieders. Deze informatie moet duidelijk en gestandaardiseerd binnen de EU zijn. Daarnaast moet er in elk EU-land tenminste één onafhankelijke website zijn die de kosten, rente en services van de aanbieders vergelijkt.


Eigenschappen van een basis bankrekening


Met een “basis” bankrekening kan een klant geld storten, bedragen opnemen en transacties binnen de EU doen. Het zal niet mogelijk zijn rood te staan. Alle verstrekkers van betalingsdiensten moeten deze rekeningen aanbieden en lagere kosten vragen voor deze rekeningen dan voor hun andere diensten, zeggen Parlementariërs.


Ook moeten consumenten van bank binnen de EU kunnen veranderen tegen redelijke kosten. Banken moeten actuele gegevens over de rekeningen verspreiden en zullen verantwoordelijk zijn voor vertragingen die ontstaan door het niet bijhouden van de gegevens.


Vervolgstappen


Nu de onderhandelaars van het EP een mandaat hebben, moeten ze de wetgeving verder afstemmen met de lidstaten.


Procedure: medebeslissing, akkoord in eerste lezing