Het nieuwe gemeenschappelijke visserijbeleid maakt een eind aan het teruggooien van bijvangst ©Belga/Pixsell/H.Jelavic 

Het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB), inclusief maatregelen tegen overbevissing en een verbod op het teruggooien van bijvangst in zee, is in plenaire stemming op dinsdag aangenomen. Ook zorgen voorschriften voor etiketten voor duidelijkere informatie voor de consument. De nieuwe wetgeving die voor een duurzame visserij moet zorgen, zal per begin 2014 in werking treden.

“De hervorming pakt het grootste probleem van het GVB aan: overbevissing. De Raad is hierdoor gedwongen duurzaam te handelen wanneer het over visquota gaat”, zei rapporteur Ulrike Rodust (S&D, DE).


Vissers moeten de “maximale duurzame opbrengst” respecteren. Dat houdt in dat ze niet meer mogen vangen dan de visstand binnen een jaar opnieuw kan aangroeien. Het doel is om het aantal vis in de zee boven dat niveau te houden.


Verbod op teruggooien


Het teruggooien van vis, wat meestal gebeurt omdat het de verkeerde soort of verkeerde maat vis is, beslaat bijna een kwart van de EU-vangst. Veel van de teruggegooide vissen overleven het niet.


Om deze praktijken, die op dit moment niet verboden zijn, een halt toe te roepen, moeten vissersboten ten minste 95% van hun vangst aan land brengen. Hiervoor komt een schema voor verschillende visserijen dat per 2015 ingevoerd wordt. Het Europees Parlement wil dit aantal zo hoog mogelijk houden, net onder een totaalverbod.


Een uitgebreide hervorming

 

Deze hervorming beslaat veel van de regels van het GVB. Zo zal het duurzaamheidsprincipe voortaan van toepassing zijn op EU-schepen die buiten Europese wateren vissen. Europese vissers kunnen alleen overtollige vis meenemen van territoriale wateren van derde landen. Daarnaast kunnen lidstaten met te grote vloten gestraft worden door het inhouden van subsidies van het EU-visserijfonds.


Daarnaast zorgen nieuwe marketingregels ervoor dat consumenten beter geïnformeerd zijn over de vis die ze kopen, onder meer door verplichte etiketten die meer informatie geven over het vangstgebied of de gebruikte vangstmethode.


Vervolgstappen


Vertegenwoordigers van lidstaten moeten de tweede lezing van het Parlement nog formeel goedkeuren voordat de wetgeving officieel gepubliceerd wordt.


Procedure: medebeslissing, akkoord in tweede lazing