EP-leden pleiten voor betere dienstverlening luchtpassagiers - ©BELGA/LANDOV/B.DUKE 

Gestrande of vertraagde luchtvaartpassagiers moeten eenvoudiger compensatie krijgen en voor luchtvaartmaatschappijen moet het duidelijker worden hoe ze met klachten van reizigers om moeten gaan. Dat staat in het wetsontwerp waarmee het Parlement dinsdag instemde. De Raad, die de regels ook moet goedkeuren, heeft nog geen stelling genomen.

“Rechten van luchtvaartpassagiers zijn van toepassing op vrijwel iedere EU-burger. Het is een David vs. Goliath-verhaal omdat slechts 2% van de reizigers na het indienen van een klacht tegen een luchtvaartmaatschappij wordt gecompenseerd. De tekst waar we vandaag over stemden is een redelijk evenwicht tussen de belangen van de maatschappijen en de passagiersrechten. Aan de ene kant verbeteren we de consumentenbescherming en aan de andere kant houden we rekening met de voor de sector noodzakelijke flexibiliteit”, zei rapporteur Georges Bach (EVP, LU).


In de tekst - aangenomen met580 stemmen voor, 41 tegen en 48 onthoudingen - staat dat luchtvaartmaatschappijen contactpersonen op het vliegveld moeten hebben om reizigers ter plekke over hun rechten en klachtenprocedures te informeren. Ook moeten zij als aanspreekpunt fungeren voor vragen over bijstand, vergoeding en omleiding van vluchten en kunnen reizigers er terecht met klachten over bijvoorbeeld verloren of beschadigde bagage.


Vluchtwijzigingen

 

Bij vertraagde vluchten moet de informatie over nieuwe vertrektijden niet later dan dertig minuten na de oorspronkelijke vertrektijd bekend worden gemaakt.


Passagiers met een retourticket mogen niet worden geweigerd op de terugvlucht als ze de heenreis van het ticket niet hebben gebruikt.


Bagage


Informatie over de bagagekosten moet bij het begin van de boekingsprocedure duidelijk zijn. Daarnaast moeten reizigers bovenop de handbagage ook gratis een jas, handtas en een tas van het winkelen op de luchthaven mee aan boord kunnen nemen.


Klachten


Luchtvaartmaatschappijen die niet binnen twee maanden op een klacht hebben gereageerd, gaan automatisch akkoord met de schadeclaim van de passagier. Wanneer de maatschappij in “buitengewone omstandigheden” geen compensatie verleent, moet de passagier een volledige, schriftelijke verklaring krijgen. De conceptwetgeving bevalt een lijst van dit soort omstandigheden zoals aanvaringen met vogels, politieke onrust en onvoorziene arbeidsconflicten.


Bij langdurige buitengewone omstandigheden, zoals de aswolk die het vliegverkeer in 2010 deels platlegde, zijn luchtvaartmaatschappijen verplicht tot maximaal vijf nachten de accommodatie van de passagier te vergoeden.


Faillissementen


Om te voorkomen dat passagiers stranden wanneer een maatschappij failliet gaat, pleit het Parlement ervoor dat maatschappijen voor passende garantieregelingen moeten zorgen zoals fondsen en verzekeringen.

 

Betere handhaving


Nationale autoriteiten moeten voldoende bevoegd zijn om straffen op te leggen wanneer luchtvaartmaatschappijen de rechten van passagiers schenden. Ook moeten de autoriteiten inzicht hebben in de rapporten over hoe de maatschappijen passagiers helpen bij vertragingen en annuleringen.


Procedure: mede-beslissing, akkoord in eerste lezing