Deel deze pagina: 

e-sigaretten verkocht als medicijn óf als tabak - ©BELGA/MAXPPP/ILLUSTRA/D.Bedrunes 

Een aanpassing van de Europese tabaksrichtlijn om tabaksproducten minder aantrekkelijk te maken voor jongeren is woensdag door het Parlement aangenomen met 514 stemmen voor, 66 tegen en 58 onthoudingen.

De wetgeving, waar informeel al een akkoord over is bereikt met de EU-ministers van Volksgezondheid, zorgt ervoor dat gezondheidswaarschuwingen 65% van alle pakjes sigaretten beslaan. E-sigaretten worden gereguleerd als medicijnen (wanneer ze worden gepresenteerd als middel om te stoppen) óf als tabaksproducten.


"Dit is het resultaat van jaren werk tegen een achtergrond van intensief lobbywerk van de tabaksindustrie. Deze nieuwe maatregelen vormen een belangrijke stap richting betere controle op tabaksproducten en zal helpen de rekrutering van een nieuwe generatie rokers te voorkomen. We weten dat het kinderen zijn, niet volwassenen, die met roken beginnen. Het overgrote deel voordat ze 18 zijn", aldus rapporteur Linda McAvan (S&D, VK).

 

Grotere waarschuwingen


De huidige wetgeving vereist dat gezondheidswaarschuwingen ten minste 30% van de voorkant van de verpakking en 40% van de achterkant beslaan. De nieuwe wet verhoogt dit naar 65% voor beide zijden. Pakjes met minder dan twintig sigaretten -die goedkoper zijn en daardoor toegankelijker voor kinderen - worden verboden in de landen waar dit nog niet het geval is.

 

Twee sporen voor e-sigaretten


Parlementariërs willen dat e-sigaretten worden gereguleerd als medicijnen wanneer ze worden gepresenteerd als hulpmiddel om te stoppen, óf als tabaksproducten. In het laatste geval mag de nicotineconcentratie niet meer dan 20 mg/ml zijn.


Een cartridge moet evenveel nicotine bevatten als een pakje sigaretten. Elektronische sigaretten moeten beveiligd zijn voor kinderen en gezondheidswaarschuwingen bevatten. Daarnaast moeten dezelfde reclamebeperkingen gelden als voor gewone tabaksproducten.


Toevoegingen vermelden, smaakstoffen in de ban

 

De tekst verbiedt smaakstoffen in sigaretten en shag die het product aantrekkelijker maken door de “karakteristieke smaak”. Menthol wordt per 2020 verboden. Smaken blijven wel toegestaan voor waterpijpen.


De Europese Commissie stel een “prioriteitenlijst” van toegevoegde stoffen op die wel zijn geoorloofd in sigaretten en shag. Essentiële stoffen voor het produceren van tabak, zoals suiker, zijn toegestaan.


700.000 doden per jaar in de EU


Twaalf jaar na het in werking treden van de huidige richtlijn is roken nog steeds de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak in de EU. Jaarlijks overlijden 700.000 mensen ten gevolge van roken. In de loop der jaren zijn maatregelen genomen om rokers te ontmoedigen. Die zorgden voor een afname van het aantal rokers van 40% in 2002 (in vijftien lidstaten) tot 28% in 2012 (in 28 lidstaten).


Vervolgstappen

 

De tekst moet worden goedgekeurd door de Raad op 14 maart. Na de inwerkingtreding van de richtlijn hebben lidstaten twee jaar de tijd om de bepalingen om te zetten in nationale wetgeving.


Procedure: Mede-beslissing, akkoord in eerste lezing