An anti-government protester prepares to throw a tyre at riot police in central Kiev - ©BELGA/AFP/L.Gouliamaki 

De EU moet Oekraïne dringende financiële steun verlenen en gerichte sancties tegen verantwoordelijken voor het geweld opleggen en handhaven. Dat stelt het EP in een resolutie die donderdag werd aangenomen.

De belangrijkste uitdagingen voor Oekraïne zijn het opbouwen van een constructieve dialoog tussen de politieke partijen, behoud van de territoriale integriteit, corruptiebestrijding en de organisatie van eerlijke en vrije verkiezingen.

 

Reddingspakket

 

Om Oekraïne te helpen de verslechterende economische omstandigheden en betalingsbalans aan te pakken, moeten de EU en internationale financiële organisaties op korte termijn een financieel reddingspakket aanbieden en voor de lange termijn met een pakket komen om hervormingen te ondersteunen, zeggen EP-leden. Ze doen een beroep op de EU om het voortouw te nemen bij het organiseren van een internationale donorconferentie om fondsen bijeen te brengen.


Sancties handhaven


De EU moet reisverboden uitvaardigen en de Europese tegoeden bevriezen van diegenen die verantwoordelijken zijn voor het geweld, zoals de lidstaten hebben afgesproken op 20 februari, zegt de resolutie. Parlementariërs roepen EU-landen op om de stroom van “dubieus” geld uit het land te stoppen.


Tegen degenen die zich schuldig maken aan machtsmisbruik en verantwoordelijk zijn voor het geweld tegen burgers, moeten onafhankelijke rechtszaken komen, stelt de tekst. Een onafhankelijk internationaal orgaan moet mensenrechtenschendingen onderzoeken.


Oekraïense EU-toekomst

 

De resolutie herhaalt de EU-bereidheid om een associatie- en handelsovereenkomst met Oekraïne te sluiten zodra de politieke crisis is opgelost. Maar een partnerschap is “niet het einddoel in de EU-Oekraïne-samenwerking”. Parlementariërs wijzen erop dat het EU-Verdrag elk Europees land, ook Oekraïne, toestaat een aanvraag voor lidmaatschap in te dienen, op voorwaarde dat het zich houdt aan de democratische en grondwettelijke vrijheden, de rechten van minderheden respecteert en een rechtsstaat garandeert.


Bestrijd corruptie, maar voorkom heksenjacht

 

De EU moet de nieuwe Oekraïense regering helpen om de “wijdverspreide corruptie” tegen te gaan die de ontwikkeling van het land belemmert. De resolutie doet ook een beroep op alle partijen om niet toe te geven aan “wraak” maar in plaats daarvan deel te nemen aan een politieke dialoog die compromissen creëert en “buitenrechtelijke vergelding” tegengaat.


Nieuwe leiders van het land moeten afstand nemen van extremisten en provocatie die mogelijk “afscheidingsbewegingen” versterken. De leden van het Parlement stellen ook dat de rechten van minderheden in het land moeten worden gerespecteerd, inclusief het recht om de Russische taal en andere minderheidstalen te gebruiken. Ze veroordelen de aanslag op het hoofdkwartier van de communistische partij.


Vrije en eerlijke verkiezingen


Parlementariërs benadrukken dat de presidentsverkiezingen van 25 mei geloofwaardig, vrij en eerlijk moeten verlopen. Ze roepen het Oekraïense parlement (Verkhovna Rada) op om de noodzakelijke kieswet in te voeren, inclusief een nieuwe wet over het financieren van politieke partijen. Oekraïne moet ook parlementsverkiezingen houden voor het eind van het jaar, zeggen ze.


Rusland moet grenzen Oekraïne respecteren


Leden van het Parlement wijzen erop dat Rusland de territoriale integriteit van Oekraïne beloofde te respecteren door het tekenen van het “Boedapest memorandum” in 1994 met de VS en het Verenigd Koninkrijk. Daarin staat ook dat het zich onthoudt van het uitoefenen van economische druk op het land en het niet ondergeschikt maakt aan zijn eigen belangen.


Procedure: niet-wetgevende resolutie