Deel deze pagina: 

Beperking van handelsbelemmeringen moet de kwakkelende Oekraïense economie een impuls geven - ©BELGAIMAGE/AFP/S.SUPINSKY 

98% van de importheffingen op Oekraïens staal, landbouwproducten en machines worden geschrapt, dankzij een voorstel waar het EP donderdag mee instemde. De unilaterale maatregel moet de kwakkelende Oekraïense economie een duw in de rug geven. Besparingen voor producenten en exporteurs uit het geplaagde land kunnen oplopen tot €487 miljoen per jaar."Het Europees Parlement steunt al jarenlang een EU-pad voor Oekraïne. Dit is onze eerste kans om onze steun in de praktijk te laten zien, om Oekraïne te helpen zijn economische crisis te overwinnen in tijden van slinkende valutareserves en toenemende druk van het Kremlin", zei rapporteur MEP Pawel Zalewski (EPP, PL). "Terwijl Poetin de Russische markt dichtgooit voor Oekraïense export, stellen wij onze markt open", voegde hij toe. Het Europees Parlement steunde zijn voorstel met 531 stemmen voor, 88 stemmen tegen en 20 onthoudingen.


Om welke tarieven gaat het?


De maatregelen die ingaan op 1 mei 2014 betekenen een verlaging van 65% van de EU heffingen op import van industriële producten en ook de heffingen op de rest van de industriële producten worden aanzienlijk verlaagd. Bij landbouwproducten gaat het om een verlaging van 80%.


Voor een aantal 'gevoelige producten', zoals zaden, varkensvlees, rundvlees, gevogelte en levensmiddelen wordt de heffingsvrije import gelimiteerd om Europese bedrijven in deze sectoren te ontzien.

 

Een tijdelijke, unilaterale maatregel


De maatregelen worden unilateraal ingevoerd. Oekraïne hoeft op zijn beurt dus geen verlaging op import van EU-producten door te voeren. Het land mag de bestaande importheffingen op EU-producten echter niet verhogen.


Geïmporteerde producten uit Oekraïne moeten voldoen aan de Europese etiketteringseisen met betrekking tot land van oorsprong en de Oekraïense autoriteiten moeten erop toezien dat producten uit andere niet-EU-landen niet als 'Oekraïens' via het land op de Europese markt belanden


De EU kan tarieven herinvoeren als de Europese markt wordt overspoeld met Oekraïense producten en dit een bedreiging voor Europese producenten van soortgelijke producten oplevert.


De maatregelen lopen tot 1 november 2014 tenzij eerder al een EU-Oekraïne associatieakkoord, inclusief een vergaand handelsakkoord van kracht is.

 

Volgende stappen


De maatregel moet nog worden goedgekeurd door de Raad van Ministers. EU-buitenlandchef Catherine Ashton heeft al aangekondigd dat de maatregelen binnen enkele weken van kracht zullen worden.


Procedure: Medebeslissing, akkoord in eerste lezing