Deel deze pagina: 

"Toni Erdmann" van Maren Ade is de winnaar van de tiende editie van de LUX-filmprijs van het Europees Parlement 

De Duits-Oostenrijks-Roemeense coproductie “Toni Erdmann” heeft de LUX-prijs voor Europese film van het Europees Parlement gewonnen. Voorzitter Martin Schulz maakte de winnaar bekend tijdens een ceremonie in Straatsburg. De film verdiept zich in de complexe relatie tussen een hedendaagse vader en zijn dochter.

EP-voorzitter Schulz feliciteerde de drie finalisten, waaronder de winnende filmregisseur Maren Ade en haar ploeg, en zei: “Ik wil mijn hartelijke felicitaties overbrengen aan het team van de winnende film “Toni Erdmann”. Deze film, een combinatie van donkere film met hilarisch drama, beschrijft de moeilijke, tedere en soms absurde relatie tussen een jonge vrouw en haar vader. Hij geeft treffend weer hoe familierelaties veranderen en ons beïnvloeden in een vergrijzende en competitieve samenleving. Deze film biedt geen gemakkelijke antwoorden maar moedigt ons, tussen hilarische momenten door, aan te zoeken naar wat beschermd en gekoesterd moet worden.”


Vicevoorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani (EVP, IT), bevoegd voor de organisatie van de LUX-filmprijs, zei: “De LUX-filmprijs werkt door in te werken, symbolisch en letterlijk, op het zwakke punt van de Europese film namelijk distributie. Terwijl Noord-Amerika een unieke filmmarkt heeft, is deze in Europa versnipperd door fysieke en taalbarrières. De Europese film weerspiegelt wat de EU en haar instellingen zouden moeten zijn: een succesvolle samenhang van onze sterke punten en een industrie van innovatie, creativiteit en waarden”.


De Voorzitster van de parlementaire commissie Cultuur en Onderwijs, Silvia Costa (S&D, IT), zei: “Dankzij de LUX-filmprijs zijn honderd films de laatste tien jaar gepromoot in Europese theaters. De prijs geeft een stem en ogen aan de geschiedenis van Europa. Dankzij ondertiteling in de 24 officiële EU-talen kregen de films van vele onafhankelijke regisseurs en hun teams een buitenlands publiek. De Prijs heeft de verscheidenheid en rijkdom van de Europese film, zijn thema’s, gevoeligheden en talen verder verspreid. Investeren in Europese film is cruciaal voor het Culturele Europa waarin we geloven. Onze inzet voor de toekomst is de prijs zelfs buiten Europa te brengen, te beginnen met de landen aan de Middellandse Zee.”


De andere twee finalisten op de shortlist zijn “A peine j’ouvre les yeux/As I open my eyes” (Frankrijk, Tunesië, België, Verenigde Arabische Emiraten) van Leyla Bouzid en “Ma vie de courgette/My life as a courgette” (Zwitserland, Frankrijk) van Claude Barras. De winnaar wordt elk jaar verkozen door een stemming onder Europese parlementsleden.


Het Europees Parlement betaalt de vertaling en ondertiteling van de drie films in de 24 officiële EU-talen. Daarnaast wordt de winnende film aangepast zodat ook mensen met een visuele of auditieve beperking hem kunnen ontdekken en hij zal steun krijgen bij internationale promotie.


De drie films worden vertoond in de 28 Europese lidstaten tijdens de LUX filmdagen, van september tot december. Bedoeling is Europese film in Europa te verspreiden, de diversiteit van de Europese film te delen met EU-burgers en discussie op te wekken over belangrijke maatschappelijke onderwerpen die de films aanhalen.