Deel deze pagina: 

  • Gedeelde database over inreizen, uitreizen en weigering van toegang van niet-EU-burgers
  • Registratie van reizigers met en zonder visum voor verblijf tot 90 dagen
  • Vermindering onregelmatige migratie van personen die de toegestane verblijfsduur overschrijden en aanpak van georganiseerde misdaad

Woensdag sprak het EP zijn steun uit voor een gemeenschappelijk systeem om de grenscontroles aan de buitengrenzen van de Schengenzone te versnellen en om niet-EU-reizigers te registreren.

Het nieuwe in-/uitreissysteem (EES) zal informatie over niet-EU-burgers registeren, zoals naam, reisdocument, vingerafdruk, gezichtsscan, datum en plaats van in-/uitreizen of weigering van toegang tot de Schengenzone. Het systeem zal gelden voor zowel reizigers met en zonder visumplicht die de Schengenzone inreizen en kort in de EU willen verblijven (maximaal 90 dagen).

Het EES zal het makkelijker maken om te controleren of het maximum aantal dagen van een kort verblijf, 90 dagen in een periode van 180 dagen, niet wordt overschreden.

Opgeslagen data

  • De data zullen drie jaar bewaard worden en vijf jaar voor reizigers die te lang blijven;
  • De data die bewaard worden in het EES kunnen opgevraagd worden om terroristische daden en andere misdrijven te voorkomen, opsporen of te onderzoeken.

Toegang tot de data

 

Het nieuwe systeem registreert verschillende data en deelt deze informatie met grensposten langs de buitengrenzen om illegaal inreizen te voorkomen en ´langblijvers´ op te sporen.

  • De informatie die opgeslagen wordt is toegankelijk voor grens- en visumautoriteiten;
  • De data is ook beschikbaar voor Europol;
  • Nationale asielautoriteiten zullen geen toegang hebben tot het EES.

Bulgarije en Roemenië nemen deel aan EES

Het EES zal toegepast worden door de lidstaten die volledig voldoen aan de regels van de Schengenzone of lidstaten die hier nog niet aan voldoen, maar wel:

  • de Schengenevaluatie hebben doorlopen en
  • passieve toegang tot het Visa Informatiesysteem (VIS) hebben.

Rapporteur Augustin Diaz de Mera (EVP, ES) zei: ”Het in-/uitreissysteem zal het sneller en veiliger maken om de grenzen over te steken. Het zal ook helpen bij het ontmaskeren van terroristen en criminelen die zich schuilhouden achter een valse identiteit.”

Vervolg

Het wetsvoorstel is aangenomen met 477 stemmen voor, 139 tegen en met 50 onthoudingen. Het voorstel is al aangenomen door de lidstaten.

Naar verwachting treedt het EES in 2020 in werking.

Op woensdag namen de Europese Parlementsleden ook de nodige amendementen aan om het nieuwe EES te integreren in de Schengen Grens Code. Dit gebeurde met 496 stemmen voor, 137 tegen en 32 onthoudingen.

Het voorstel voor het in-/uitreissysteem is onderdeel van het slimme grenzen pakket dat de Commissie presenteerde in april 2016. De totale kosten van het EES worden geschat op 480 miljoen euro.