Deel deze pagina: 

Zweeds-Noors-Deense co-productie ‘Sámi Blood’ wint de elfde LUX-prijs (foto: Actrices Mia Erika Sparrok en Lene Cecilia Sparrok) 

De Zweeds-Noors-Deense co-productie ‘Sámi Blood’ wint de elfde LUX-prijs voor Europese film. Dat maakte parlementsvoorzitter Tajani dinsdag bekend in de plenaire vergadering.

President Tajani feliciteerde de drie finalisten en zei dat de LUX-prijs vooroploopt bij het promoten van de Europese cinema, onze creatieve industrie en onze culturele en taalkundige diversiteit.

 

“De ‘zevende kunst’ werd hier in Europa geboren, cinema is een drijvende kracht achter cultuur, waarden en dialoog. Deze editie van de LUX-prijs zet ons op weg naar een geslaagd 2018, het jaar van het Europees cultureel erfgoed. Cultureel erfgoed bestaat niet alleen uit literatuur en kunst, het is ook gemaakt van de verhalen die we vertellen en de films die we bekijken. Het is het weefsel van ons leven.”, zei de parlementsvoorzitter.

 

‘Sámi Blood’ (originele titel ‘Sameblod’) van de Zweedse regisseur Amanda Kernell vertelt het verhaal van een jong Samenmeisje dat haar gemeenschap verlaat omdat ze droomt van een ander leven. Bij het nastreven van haar doel, wordt ze geconfronteerd met racisme.