Deel deze pagina: 

Een jaar voordat de Europese verkiezingen plaatvinden, zullen jongeren uit de hele EU en daarbuiten hun prioriteiten voor de toekomst van Europa bespreken.

Aan de derde editie van het Europees Jongerenevenement (EYE2018) doen meer dan 8.000 jongeren mee aan zo’n 400 activiteiten, debatten, optredens en workshops in de gebouwen van het Parlement in Straatsburg. Het evenement vindt plaats van vrijdag 1 juni 10:00 uur tot zaterdag 2 juni 19:00 uur. De debatten zijn gericht op vijf thema's: Jong en Oud - Rijk en Arm - Apart en Samen - Veilig en Gevaarlijk - Lokaal en Wereldwijd.

Verschillende generaties, grensoverschrijdende ideeën

Het EYE is een internationaal evenement voor jongeren door jongeren (met de leeftijd van ca. 16-30 jaar). De meeste activiteiten worden bedacht en voorbereid door één van de 130 deelnemende jeugdorganisaties, waaronder het YO!Fest, dat plaatsvindt vóór het Parlementsgebouw.

EP-voorzitter Antonio Tajani opent de plenaire vergadering van het evenement op vrijdag om 10.00 uur, samen met ongeveer 50 EP-leden die deelnemen aan workshops en debatten. Andere gerenommeerde politieke figuren zoals de voormalige Franse President Valéry Giscard d'Estaing en Europees Commissaris voor Sociale Zaken, Marianne Thyssen gaan in debat met de volgende generatie Europese besluitvormers. Sacharov-prijswinnaars dr. Denis Mukwege en Lamiya Aji Bashar houden een toespraak.

Een EYE2018 mobiele app met alle relevante informatie en updates is beschikbaar voor deelnemers en de pers.


Volgende stappen

De uitkomst van de sessies zal worden opgenomen in het EYE-rapport met de beste ideeën, die in de herfst worden gepresenteerd tijdens speciale jeugdhoorzittingen in de Parlementaire commissies.

Ongeveer 816 jonge Belgen en 410 jonge Nederlanders zullen deelnemen aan de EYE van dit jaar.