Deel deze pagina: 

In dit overzicht vindt u alle relevante informatie over het tijdschema en beschikbare diensten voor de media tijdens de verkiezingsdagen van 23 tot 26 mei en de verkiezingsnacht op 26 mei.

Publicatie van verkiezingsuitslagen op 26 mei

Het Parlement zal vanaf 18.00 uur nationale prognoses publiceren. Een eerste voorlopige zetelverdeling in het nieuwe Parlement wordt om 20.15 uur bekendgemaakt op basis van de beschikbare nationale uitslagen. De zetelverdeling wordt gedurende de avond bijgewerkt naarmate er meer prognoses en officiële uitslagen van de lidstaten binnenkomen.

De voorlopige globale resultaten worden rond 23:15 uur verwacht.

Link naar het gedetailleerde tijdschema van de bekendmaking van uitslagen per land.

Audiovisuele diensten

Vanaf donderdag 23 juni is beeldmateriaal van EP-voorzitters, Commissie-voorzitters, Voorzitters van de Europese Raad en politieke fracties, kandidaten voor Voorzitter van de Europese Commissie(de “Spitzenkandidaten”) en van burgers die hun stem uitbrengen beschikbaar in het Multi mediacentrum, Europa by Satellite (EbS) en op de schermen van de plenaire vergaderzaal in Brussel.

De prognoses en uitslagen worden weergegeven in hoge-resolutie grafische animaties.

Informatie per EU-lidstaat

Een uitgebreide compilatie van specifieke regels per land, verkiezingskalenders, kandidatenlijsten en uitslagen van vorige verkiezingen is hier beschikbaar.

Accreditatie

Alle journalisten, inclusief journalisten met inter-institutionele accreditatie, dienen een speciale accreditatie aanvragen om de Europese verkiezingen live te volgen vanuit het Europees Parlement. Accreditatieverzoeken moeten via het online registratiesysteem worden ingediend en gelden niet alleen voor de verkiezingsavond van 26 mei, maar voor de gehele periode van 23 tot en met 27 mei.

De accreditatiedeadline is verlengd. Alle aanvragen die al zijn ingediend blijven geldig. Alle aanvragers ontvangen per e-mail een bevestiging van hun verzoek te zijner tijd. De status van een aanvraag kan online worden gecheckt via hetzelfde online registratiesysteem.

Gelieve het Bureau voor media-accreditatie te contacteren voor assistentie.

Tel. (+32) 498 98 35 44

Om lange wachttijden op zondag 26 mei te voorkomen, kunnen de speciale verkiezingsbadges al vanaf 20 mei worden opgehaald in het Bureau Media accreditatie van het Europees Parlement in Brussel:

Paul-Henri Spaak-gebouw, Pers/bezoekersingang, PHS -1C029.

Openingsuren Bureau voor Media-accreditatie Brussel:

 • Maandag 20 mei tot vrijdag 24 mei 08:00 - 18:00 uur
 • Zaterdag 25 mei 10:00 - 18:00 uur
 • Zondag 26 mei 10:00 - 23:00 uur

Werkplekken voor de pers:

Er worden ongeveer 100 werk plekken voor de pers ingericht in de volgende ruimtes:

 • Plenaire zaal (“Hemicycle”) (PHS3A50),
 • Press Room (PHS0B01),
 • Anna Politkovskaya (PHS0A50) and
 • Anna Lindh (PHS1A02).

In alle werkruimtes voor de pers ontvangen worden de uitslagen in real-time op schermen geprojecteerd en gepubliceerd op www.election-results.eu

Tijdens de verkiezingsavond op 26 mei zijn staan de persvoorlichters klaar om alle media verzoeken te beantwoorden in een speciale nieuwsruimte op de eerste verdieping van het PHS gebouw in de Yehudi Menuhin open ruimte.

Parkeren op verkiezingsavond

Een beperkt aantal parkeerplaatsen is beschikbaar in de parkeergarage. Een parkeerplaats is beschikbaar op first come-first serve basis, op vertoning van de speciale accreditatie badge voor de verkiezingen.

Bar en restaurants: openings tijden

 • Self-service restaurant bezoekersruimte (PHS verdieping -1): open van 12.00-22.00 (warme maaltijden).
 • Organic Food Corner, Les Filles (ASP, begane grond) open van 15.00-22.00 (warme maaltijden).
 • Hemicycle Bar (PHS 3de verdieping) open van 10.00-24.00 (snacks)
 • Press bar (PHS, begane grond) - open 10.00-24.00 (snacks)