Deel deze pagina: 

Hierbij vindt u een overzicht van alle praktische informatie, tijden en beschikbare faciliteiten tijdens de verkiezingsdagen van 23 t/m 27 mei en tijdens de verkiezingsavond zelf op 26 mei.

Werkplekken voor de media, openingstijden en zitplaatsen

Er zijn vier werk ruimtes voor de pers ingericht:

  • Plenaire zaal (“Hemicycle”) (PHS 3A50)

Donderdag 23 mei 12:00 - 22:00
Vrijdag 24 mei 12:00 - 22:00
Zaterdag 25 mei 8:00 - 22:00
Zondag 26 mei 9:00 tot maandag 27 mei (avond - doorlopend geopend)

  • Perszaal (PHS 0B01) | doorlopend geopend van 23 mei tot 27 mei
  • Anna Politkovskaya (PHS 0A50) | doorlopend geopend van 23 mei t/m 27 mei
  • Anna Lindt (PHS 1A2) | doorlopend geopend van 23 mei t/m 27 mei

In alle werkruimtes zullen de resultaten in realtime op schermen worden geprojecteerd en gepubliceerd op www.election-results.eu.

Vanwege de beperkte capaciteit zijn zitplaatsen in de plenaire zaal al toegewezen op basis van de ontvangen verzoeken en beschikbaarheid. Niettemin blijft de plenaire zaal toegankelijk voor alle geregistreerde media die te allen tijde kunnen komen en gaan, bijvoorbeeld om collega's te raadplegen/ vervangen, of om persmomenten met fractieleiders of Spitzenkandidaten/ lijsttrekkers te volgen.

In de andere werkruimtes kunnen journalisten vanaf vandaag, donderdag 23 mei, hun plaatsen reserveren door de naam van hun mediaorganisatie op de werkplek aan te geven.

Op verkiezingsdag 26 mei is de persdienst van het Parlement beschikbaar in alle werkruimtes, alsmede in de speciale nieuwsruimte (Yehudi Menuhin ruimte - PHS 1e verdieping) voor mediavragen met betrekking tot de verkiezingen.

Speciale accreditatie en badges

Vanaf vandaag is het speciale accreditatiesysteem voor de verkiezingsdagen van toepassing: Alleen degenen die zich vooraf hebben geregistreerd en in het bezit zijn van een badge kunnen het gebouw betreden. Voor last-minute accreditatie kunt u tot uiterlijk vrijdag 17 uur online een verzoek indienen.

Neem voor assistentie contact op met het Bureau voor media-accreditatie.

Tel. (+32) 498 98 35 44

Om lange wachttijden op zondag 26 mei te voorkomen, kunnen de speciale verkiezingsbadges al vanaf 20 mei worden opgehaald in het Bureau Media accreditatie van het Europees Parlement in Brussel:

Paul-Henri Spaak-gebouw, Pers/bezoekersingang, PHS -1C029.

Openingsuren Bureau voor Media-accreditatie Brussel:

  • Maandag 20 mei tot vrijdag 24 mei 08:00 - 18:00 uur
  • Zaterdag 25 mei 10:00 - 18:00 uur
  • Zondag 26 mei 10:00 - 23:00 uur

Een gedetailleerde plattegrond met de verschillende ingangen van het Parlement en de werkruimtes voor de media vindt u hier.

Timing bekendmaking prognoses en verkiezingswebsite

Het Parlement zal op zondag 26 mei vanaf 18.00 uur nationale prognoses publiceren. Een eerste voorlopige samenstelling van het nieuwe Parlement wordt rond 20.15 uur bekendgemaakt op www.election-results.eu op basis van de beschikbare nationale uitslagen en exit polls.

De zetelverdeling wordt gedurende de avond geactualiseerd naarmate er meer prognoses en officiële uitslagen uit de lidstaten komen. De voorlopige globale uitslag wordt rond 23:15 uur verwacht.Hier vind u de gedetailleerde timing van de bekendmaking van nationale prognoses en uitslagen.

Op www.election-results.eu vindt u nationale uitslagen, zetels per fractie en land, de verdeling per nationale partij en fractie, gender verdeling van de EP-leden of opkomstpercentage. De website biedt ook de mogelijkheid om uitslagen te vergelijken, meerderheden te simuleren of uw eigen widget te installeren.

Informatie per EU-lidstaat

Een uitgebreid overzicht van specifieke regels per land, verkiezingskalenders, kandidatenlijsten en uitslagen van vorige verkiezingen is hier beschikbaar.

Audiovisuele faciliteiten

Europe by Satellite (EbS)

Vanaf donderdag 23 juni tot zondag 26 mei brengt EbS beelden van EP-voorzitters, Commissie-voorzitters, Voorzitters van de Europese Raad en politieke fracties, kandidaten voor Voorzitter van de Europese Commissie(de “Spitzenkandidaten”) die hun stem uitbrengen.

Daarnaast worden er sfeerbeelden uitgezonden vanuit de stembureaus in Europa, alsook een serie stock shots met hoogtepunten van de huidige legislatuur.

Zondag 26 mei vanaf 18.00 CET publiceert EbS hoge-resolutie grafieken van de prognoses en uitslagen, evenals beeldmateriaal van doorsteps en overige evenementen. EbS + zal de verkiezingsavond live uitzenden vanuit de plenaire vergaderzaal in Brussel, inclusief reacties van fractieleiders en lijsttrekkers. Het voorlopige programma is hier te vinden.

Multimedia centrum

Video’s en beeldmateriaal van de verkiezingsdagen kunnen hier worden gedownload. Foto’s en video’s worden automatisch geactualiseerd.

Een selectie van media-hoogtepunten van de huidige legislatuur is hier beschikbaar.

Webstreaming

De verkiezingsavond wordt vanaf 17:45 uur op de website van het Parlement gestreamd en is hier of op de EbS website beschikbaar.

Instructies voor webstreaming embed codes en redirect links kunt u hier vinden.