Deel deze pagina: 

Nieuwe, geactualiseerde zetelverdeling voor het nieuwe Europees Parlement op basis van definitieve en voorlopige resultaten in 27 landen en een nationale schatting in Ierland

Zetelverdeling (op basis van voorlopige resultaten 28.05.2019 om 18.11 u.) 

De nieuwste updates in de zetelverdeling zijn steeds te vinden op https://verkiezingen-resultaten.eu/.

Deze nieuwste zetelverdeling is gebaseerd op:

  • Definitieve uitslagen in 13 landen: Oostenrijk, Kroatië, Cyprus, Denemarken, Tsjechië, Finland, Frankrijk, Duitsland, Slowakije , Estland, Malta, Polen, Luxemburg, V.K.
  • Voorlopige uitslagen in 14 landen: België, Bulgarije, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, , Nederland, Portugal, Roemenië, Slovenië, Spanje, en Zweden
  • Nationale prognoses in Ierland

Nieuwe updates worden gepubliceerd op https://verkiezingen-resultaten.eu/. Hier vindt u tevens de verkiezingsuitslagen per land, het aantal zetels per fractie en per land, de zetelverdeling per door nationale partijen en politieke fracties, het genderevenwicht van de gekozen EP-leden of de opkomstpercentages. Het is ook mogelijk om uitslagen onderling te vergelijken, meerderheden te simuleren of een widget te installeren.

Het geschatte opkomstpercentage laat een significante stijging zien

De voorlopige schatting van het opkomstpercentage wijst op een significante stijging: het EU-opkomst gemiddelde ligt nu op 50, 97 % in de gehele EU (inclusief het V.K.). Dit is het hoogste percentage van de laatste 20 jaar.