De weg naar de Europese verkiezingen: belangrijkste momenten 

 
 

De werkzaamheden van de achtste zittingsperiode van het Europees Parlement eindigen op 18 april 2019. Van 23 tot en met 26 mei zullen burgers in 27 EU-lidstaten tijdens rechtstreekse verkiezingen 705 nieuwe Europese parlementsleden kiezen.

Tijdens het komende jaar en in 16 plenaire vergaderingen zal het Parlement in zijn huidige vorm (751 leden uit 28 lidstaten) debatteren en stemmen over een reeks belangrijke wetgevingsvoorstellen, waaronder de volgende meerjarenbegroting van de EU en de "Brexit"-overeenkomst (hieronder meer over eerdere en toekomstige besluiten).

De toekomst van Europa: EU-leiders discussiëren met de EP-leden over de te volgen koers

Op uitnodiging van de voorzitter van het Parlement, Antonio Tajani, zullen staatshoofden en regeringsleiders van de EU tijdens de plenaire vergaderingen verder over hun visie op de toekomst van Europa debatteren met de EP-leden en de voorzitter van de Commissie, Jean-Claude Juncker.

Bekijk de voorbije tussenkomsten van Angela Merkel (Duitsland), Klaus Iohannis (Roemenië), Alexis Tsipras (Griekenland), Jüri Ratas (Estland), Mateusz Morawiecki (Polen), Mark Rutte (Nederland), Xavier Bettel (Luxemburg), Charles Michel (België), Emmanuel Macron (Frankrijk), António Costa (Portugal), Andrej Plenković (Kroatië) en Leo Varadkar (Ierland). Er volgen voor de verkiezingen nog debatten met Lars Løkke Rasmussen (Denemarken), Pedro Sánchez (Spanje), Juha Sipilä (Finland), Giuseppe Conte (Italië) en Peter Pellegrini (Slovakije).

State of the Union: de nalatenschap van Commissievoorzitter Juncker

Tijdens de plenaire vergadering van september 2018 zal Jean-Claude Juncker zijn laatste toespraak over de staat van de Unie houden en zijn politieke nalatenschap verdedigen in een debat over de werkzaamheden van de aftredende Commissie. De volledige Europese Commissie is hierbij aanwezig. Juncker is bij de Europese verkiezingen van 2014 voorzitter van de Commissie geworden omdat zijn fractie de meeste zetels had bemachtigd. Lees meer over de beoordeling van de resultaten van de Commissie tot dusver.

Bekijk de debatten over de 'Toekomst van de EU'.

Het Parlement moet stemmen over het akkoord over de terugtrekking van het VK uit de EU

Het onderhandelingsteam van de Europese Commissie en de Britse regering zullen de onderhandelingen over de Brexit normaalgezien dit najaar afronden. Het Europees Parlement zal het akkoord moeten goedkeuren met een gewone meerderheid van de uitgebrachte stemmen (artikel 50, lid 2, van het Europese Unie Verdrag). Daarom houdt het EP de procedure nauwgezet in de gaten, ook al heeft het geen formele rol in de onderhandelingen. Het Britse lidmaatschap van de Europese Unie eindigt op 29 maart 2019. Lees online meer over de debatten en resoluties van het Parlement over de Brexit.

Debatten met burgers over de toekomst van Europa

Op 1 en 2 juni van dit jaar hielden burgers tussen 16 en 30 jaar oud in het kader van het "Europees Jongerenevenement" (EYE2018) in Straatsburg het eerste pan-Europese burgerdebat over de toekomst van Europa. Dit debat werd door het Parlement georganiseerd, maar werd geleid door jongeren voor jongeren. Tijdens zo'n 400 activiteiten, workshops en ideeënlabs gaven ruim 8.000 jongeren uit heel Europa en de hele wereld hun mening en verwachtingen. Meer lezen.

Een levendige democratie: open publiek debat op basis van feiten

Het Parlement zal zowel traditionele als digitale campagnemiddelen gebruiken om de Europese burgers te informeren over wat er de afgelopen jaren bereikt is en de toekomstige uitdagingen. Met deze kennis kunnen zij het gesprek aangaan over wat de EU voor hen waardevol maakt maar ook waar de EU bijgestuurd moet worden zodat ze voordelen biedt voor iedereen, zowel op lokaal, regionaal, nationaal als internationaal niveau. Om meer mensen te motiveren om tijdens de Europese verkiezingen in mei 2019 te gaan stemmen, is het niet-partijgebonden platform "This time I'm voting.eu" opgezet.

Evenementen worden georganiseerd door vrijwilligers in heel Europa 

Overzicht van de events per lidstaat.

De bureaus van het Europees Parlement in alle lidstaten zijn lokale informatiepunten. Zij zullen het publieke debat ondersteunen met digitale informatie, seminars en voorlichtingsmateriaal. Een voorbeeld hiervan is een app over de impact van de EU-wetgeving in elke regio die eind 2018 beschikbaar zal zijn. Diensten zoals wat-europa-voor-mij-doet.eu, Ask EP, FAQ en #EUandME (van de Europese Commissie) bieden snel antwoord in alle officiële talen.