Europese lijsttrekkers en de verkiezing van de Europese Commissie 

 
 

Deel deze pagina: 

De Europese politieke partijen hebben hun lijsttrekkers voor het voorzitterschap van de Europese Commissie en het Europese lijsttrekkersdebat op 15 mei aangewezen.

Het debat met de kandidaten voor voorzitter van de Commissie vond op 15 mei in Brussel plaats en werd in alle EU landen uitgezonden. 

Klik op de namen van de kandidaten om doorverwezen te worden naar de webpagina en op de namen van de politieke partijen (in de titel) voor meer informatie over het programma van de kandidaat voor de toekomst van Europa.

Europese Volkspartij (EVP) - EVP-fractie

De EVP heeft Manfred Weber (CSU, Duitsland) op 8 november 2018 tijdens het partijcongres in Helsinki verkozen tot lijsttrekker voor de Europese verkiezingen.

Weber, 46 jaar oud, begon zijn politieke carrière in het deelstaatparlement van Beieren in 2002 en werd in 2004 verkozen tot lid van het Europees Parlement. Sinds 2014 is hij voorzitter van de EVP-fractie.

Hij behaalde zijn diploma als natuurkundig ingenieur aan de Universiteit van München.

@ManfredWeber

Perscontact: Marion Jeanne


Partij van Europese Socialisten (PES) - S&D-fractie

Frans Timmermans, 57 jaar oud, is als enige kandidaat voor de Partij van Europese socialisten voorgedragen door het ledencongres in Lissabon op 7 en 8 december 2018.

Timmermans (PvdA, Nederland) is momenteel eerste vicevoorzitter van de Europese

Commissie. In 1998 werd hij voor het eerst verkozen tot lid van de tweede kamer van het Nederlandse parlement. Van 2007 tot 2010 was hij staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en van 2012 tot 2014 minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet van Mark Rutte. Timmermans is afgestudeerd in de Franse taal- en letterkunde aan de Radboud Universiteit.

@timmermansEU

Perscontact: Tim McPhie


Europese Conservatieven en Hervormers (ACRE) - ECR fractie

Jan Zahradil (Democratische Burgerpartij (ODS), Tsjechië) werd op 14 november 2018 aangewezen als kandidaat voor zijn partij.

Zahardil, 55 jaar oud, is sinds 2004 lid van het Europees Parlement en van de fractie van

Europese Conservatieven en Hervormers. Hij is ook voorzitter van de Alliantie van

Conservatieven en Hervormers in Europa (ACRE). Voor zijn carrière als lid van het Europees Parlement was hij lid van de Tsjechische Kamer van Afgevaardigden. Hij is onderzoeker van opleiding en heeft een ingenieursdiploma van de Universiteit van Praag.

@zahradilJan

Perscontact: Eva Bouchalová


Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) - ALDE-fractie

Tijdens een partijbijeenkomst op 21 maart 2019 in Brussel heeft de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa een team van zeven kandidaten bekendgemaakt (Team Europa) om campagne te voeren bij de Europese verkiezingen.

Perscontact: Didrik de Schaetzen


Europese Groene Partij - Groenen/EVA-fractie

De Europese Groene Partij heeft tijden het partijcongres in Berlijn van 23-25 november 2018 twee kandidaten gekozen: Ska Keller (37) en Bas Eickhout (42).

Ska Keller (Verbond 90/de Groenen, Duitsland) heeft Islamstudies, Turkse studies en Joodse studies gestudeerd aan de Vrije Universiteit in Berlijn en de Sabanci Üniversitesi in Istanbul. Ze werd in 2009 verkozen voor het Europees Parlement en was de lijsttrekker bij de Europese verkiezingen van 2014. Keller is medevoorzitter van de Europese Groene fractie .

@SkaKeller

Perscontact: Sophia Borchert

Bas Eickhout (GroenLinks, Nederland) is sinds 2009 lid van het Europees Parlement.

@BasEickhout

Perscontact: Marjolein Meijer


Europese Vrije Alliantie (EVA) - Groenen/EVA- fractie

EVA heeft tijdens de algemene ledenvergadering op 7 maart 2019 in Brussel Oriol Junqueras (ERC, Spanje) genomineerd als lijsttrekker voor de Europese verkiezingen.

Oriol Junqueras, 49, was de vice-voorzitter van de Generaliteit van Catalonië van januari 2016 tot oktober 2017. @junqueras

Perscontact: Raquel Correa


Europees Links (EL) - EUL/NGL-fractie

Violeta Tomič, 56 en Nico Cué, 62, zijn de twee kandidaten gekozen door Europees Links.

Nico Cué (België), is een bekende figuur in de Waalse en internationale vakbondsbeweging en was Secretaris-Generaal van staalwerkers in de vakbond FBBT (Fédération Générale du Travail de Belgique) gedurende 12 jaar.

@avecnico

Violeta Tomič (Levica, Slovenië) is sinds 2014 lid van het Sloveens Parlement en is vicecoördinator van de nationale partij Levica.

@tomicvioleta

Perscontact: Marika Taendler-Walenta

Hoe werkt het?

De “Spitzenkandidatenprocedure”, voor het eerst gevolgd bij de verkiezingen van 2014, geeft de Europese burgers inspraak bij de verkiezing van de voorzitter van de Europese Commissie

Rekening houdend met de uitslag van de verkiezingen dragen de Europese staatshoofden en regeringsleiders één van de lijsttrekkers voor die door het Parlement tot voorzitter van de Commissie wordt verkozen. Dit was voor het eerst het geval in 2014. Toen werd de Europese lijsttrekker van de Europese Volkspartij (Christendemocraten), Jean-Claude Juncker, benoemd tot voorzitter van de Commissie. In de aanloop naar de verkiezingen van 2014 hadden vijf Europese politieke partijen hun Europese lijsttrekker aangewezen.

Ter info: een Europese politieke partij is een politieke partij die op Europees niveau actief is en bestaat uit de nationale partijen die in de lidstaten zijn gevestigd. In april 2018 zijn nieuwe regels voor de financiering van Europese politieke partijen en stichtingen goedgekeurd. Lees voor meer informatie over het hele proces deze onderzoeksbriefing van het Europees Parlement.